Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σχεδιάζει να διορίσει πρέσβη αρμόδιο «για την ενσωμάτωση της φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής», προκαλώντας ήδη αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, σε σχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί την 1η Μαρτίου περιλαμβάνονται οι «Κατευθυντήριες Γραμμές Φεμινιστικής Εξωτερικής Πολιτικής».
Η φεμινιστική εξωτερική πολιτική, διευκρινίζεται, «δεν είναι εξωτερική πολιτική για τις γυναίκες, αλλά για όλα τα μέλη της κοινωνίας και τάσσεται υπέρ όλων όσοι ωθούνται στο περιθώριο της κοινωνίας λόγω φύλου, καταγωγής, θρησκείας, ηλικίας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ».
Η Μπέρμποκ, επισημαίνει το Spiegel, φιλοδοξεί να επιφέρει μια «αλλαγή κουλτούρας». «Θα ενσωματώσουμε τη φεμινιστική εξωτερική πολιτική σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα κατάρτισης του υπουργείου μας, προκειμένου να αναπτύξουμε φεμινιστικά αντανακλαστικά», αναφέρουν οι συντάκτες του εγγράφου και επισημαίνουν ότι η φεμινιστική στάση θα πρέπει να αποτυπώνεται και στην κατανομή των πόρων στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου να προβλέπονται ανάλογα κονδύλια σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών», υπογραμμίζεται.
Το Spiegel πάντως αναφέρει ταυτόχρονα ότι το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί να μην δημιουργούνται πολύ υψηλές προσδοκίες. «Η φεμινιστική πολιτική δεν αποτελεί μαγική πολιτική φόρμουλα για την αντιμετώπιση άμεσων απειλών σε θέματα πολιτικής ασφάλειας (…) και δεν είναι συνώνυμη με τον φιλειρηνισμό», σημειώνεται.
Αντιδρώντας στα σχέδια της κυρίας Μπέρμποκ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ έκανε λόγο για «ακατανόητη έννοια». «Η εξωτερική πολιτική είναι διπλωματία, όχι ιεραποστολή. Αν προσπαθείς μόνο να προσηλυτίζεις κόσμο, θα καταλήξεις απολύτως μόνος», δήλωσε ο Ζέντερ στον Όμιλο ΜΜΕ Bayern και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το σχέδιο της κυρίας Μπέρμποκ να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να λέει σε όλους τους άλλους τι θα πρέπει να κάνουν και να μην κάνουν, είναι καταδικασμένο να αποτύχει».
Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νιλς Σμιντ, ο οποίος μίλησε για καλό σχέδιο το οποίο θα στηρίξουν οι βουλευτές του SPD. «Γνωρίζουμε ότι σε πολλές συγκρούσεις οι γυναίκες δεν είναι μόνο τα κύρια θύματα, αλλά μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην επίλυσή τους», δήλωσε ο Σμιντ στον Όμιλο Funke.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)