ΑΘΗΝΑ
10:21
|
07.05.2024
Οι αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας υποπτεύεται ότι η ιρλανδική μαχητική ομάδα New IRA μπορεί να ήταν υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας ενός ανώτερου αστυνομικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας υποπτεύεται ότι η ιρλανδική μαχητική ομάδα New IRA μπορεί να ήταν υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας ενός ανώτερου αστυνομικού που πυροβολήθηκε μπροστά στα μάτια του γιου του το απόγευμα της Τετάρτης στην πόλη Όμαχ.

Ο επικεφαλής επιθεωρητής Τζον Κάλντγουελ πυροβολήθηκε πολλές φορές από δύο ένοπλους μπροστά από το αυτοκίνητό του κοντά στο αθλητικό κέντρο, που προηγουμένως είχε προπόνηση ο γιος του, είπε ο βοηθός αρχιφύλακας Μαρκ ΜακΓιούαν. Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Οι ένοπλοι συνέχισαν να πυροβολούν ενώ ο αστυνομικός ήταν στο έδαφος, είπε ο ΜακΓιούαν. Και οι δύο ένοπλοι πυροβόλησαν πολλαπλά και τουλάχιστον άλλα δύο οχήματα χτυπήθηκαν σε ένα κατάμεστο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, όπου γονείς και παιδιά έτρεξαν για να τα προστατεύσουν, πρόσθεσε.

Το αυτοκίνητο των υπόπτων βρέθηκε αργότερα καμένο λίγο έξω από το Όμαχ.

«Διατηρούμε ανοιχτό μυαλό, υπάρχουν πολλά σκέλη σε αυτή την έρευνα. Η κύρια εστίαση είναι στους βίαιους αντιφρονούντες ρεπουμπλικάνους και μέσα σε αυτό υπάρχει πρωταρχική εστίαση και στην οργάνωση New IRA», δήλωσε ο ΜακΓιούαν στο BBC Βόρειας Ιρλανδίας.

Ενώ η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 τερμάτισε σε μεγάλο βαθμό τρεις δεκαετίες ένοπλης βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, οι αστυνομικοί εξακολουθούν να γίνονται σποραδικά στόχος αποσπασμένων ομάδων κυρίως Ιρλανδών εθνικιστών μαχητών που αντιτίθενται στην κυριαρχία της Βρετανίας στην περιοχή.

Ο New IRA, μια μικρή μαχητική εθνικιστική ομάδα που αντιτίθεται στην ειρηνευτική συμφωνία, ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚι το 2019.

Η τελευταία φορά που ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν το 2017.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρακινή Αντίσταση: Επίθεση κατά της Ισραηλινής αεροπορικής βάσης στο Εϊλάτ

Αυστραλία: Ο θετός γιος του Σίρσκι συμμετέχει σε μοτοπορεία για την Ημέρα της Νίκης

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Πούτιν: Ορκίζεται Πρόεδρος για 5η φορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα