ΑΘΗΝΑ
19:56
|
18.04.2024
Το Πεντάγωνο εκπαιδεύει τον στρατό της Ταϊβάν τόσο στο έδαφος του νησιού, όσο και στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, αναφέρει η Wall Street Journal.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να στείλει από 100 έως 200 στρατιώτες στην Ταϊβάν «τους επόμενους μήνες», ανέφερε σήμερα η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους. Το προσωπικό θα είναι επιφορτισμένο με την εκπαίδευση του στρατού της Ταϊβάν ενάντια σε αυτό που περιγράφεται ως «αυξανόμενη απειλή από την Κίνα».

Η ανάπτυξη θα υπερτετραπλασιάσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο νησί, σύμφωνα με την εφημερίδα. Σύμφωνα με το Defense Manpower Data Center του Πενταγώνου, 23 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν στην Ταϊβάν από το φθινόπωρο του 2022.

Αυτοί οι Αμερικανοί ενεργούσαν ως σύμβουλοι και εκπαιδευτές για τα όπλα και τον εξοπλισμό που στάλθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ταϊπέι. Οι στρατιωτικοί που πρόκειται να μεταφερθούν στην Ταϊβάν θα έχουν επίσης ως αποστολή να εκπαιδεύσουν τους Ταϊβανέζους «για την προστασία από μια πιθανή κινεζική επίθεση», σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Υπήρχαν επίσης ταϊβανέζικα στρατεύματα στις ΗΠΑ, με «ένα σώμα» να εκπαιδεύεται παράλληλα με την Εθνοφρουρά του Μίσιγκαν στα βόρεια της πολιτείας, ανέφερε η εφημερίδα.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει, το Πεντάγωνο είπε μόνο ότι η δέσμευση των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν είναι σταθερή.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, εμπλοκές ή εκπαίδευση, αλλά θα τονίσω ότι η υποστήριξή μας και η αμυντική μας σχέση με την Ταϊβάν παραμένει ευθυγραμμισμένη ενάντια στην τρέχουσα απειλή που θέτει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», δήλωσε στη WSJ o εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μάρτι Μάινερς.

Η εκπαίδευση έχει σκοπό να «αποτρέψει μια πιθανή εισβολή από την Κίνα» και έχει προγραμματιστεί εδώ και μήνες, πολύ πριν από το περιστατικό αυτού του μήνα με το κινεζικό «κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσαν αξιωματούχοι που μίλησαν στη WSJ. Επίσης, ανέφεραν πως δεν πιστεύουν ότι η κίνηση μετατοπίζει την κατάσταση «οπουδήποτε κοντά σε ένα σημείο καμπής» για το Πεκίνο.

«Ένα από τα δύσκολα πράγματα για να προσδιοριστεί είναι το τι είναι πραγματικά απαράδεκτο για την Κίνα», είπε ένας αξιωματούχος.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην εξοπλίσουν την Ταϊβάν και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να τηρήσει τις συνθήκες και τις συμφωνίες που διέπουν τη σχέση τους. Οι ΗΠΑ αναγνώριζαν την Ταϊπέι ως τη «Δημοκρατία της Κίνας», αλλά άλλαξαν αυτήν την αναγνώριση στο Πεκίνο το 1978, αποδεχόμενες την πολιτική της «Μίας Κίνας».

Η Ταϊβάν αποτελεί σημείο διαμάχης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ από το 1949, όταν οι κομμουνιστές κέρδισαν τον εμφύλιο πόλεμο εναντίον του Κουομιντάγκ. Οι Αμερικανοί βοήθησαν να εκκενωθούν οι ηττημένοι εθνικιστές στο νησί, το οποίο απελευθερώθηκε το 1945 από 50 χρόνια ιαπωνικής κυριαρχίας.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει επισημάνει το καθεστώς της Ταϊβάν ως κινεζικού εδάφους για περισσότερα από 200 χρόνια προτού παραχωρηθεί στην Ιαπωνία ως πολεμικό τρόπαιο το 1895. Το Πεκίνο έχει δηλώσει πως επιδιώκει να επανενωθεί αυτό που αποκαλεί «νησί-αποστάτη» με την ηπειρωτική χώρα, κατά προτίμηση με ειρηνικά μέσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο χείλος μιας περιφερειακής σύγκρουσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα