ΑΘΗΝΑ
06:57
|
07.05.2024
Οι επιστήμονες και τα στελέχη του ΠΟΥ βλέπουν «ανησυχητική» την αύξηση των κρουσμάτων σε πτηνά και θηλαστικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  παίρνει σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο από τον ιό αυτό και καλεί όλες τις χώρες σε αυξημένη επαγρύπνηση» τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού με αφορμή την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών.

Τα τελευταία επιβεβαιωμένα ανθρώπινα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, τύπου Η5Ν1 εντοπίστηκαν σε βάρος δύο ανθρώπων από τις υγειονομικές αρχές της Καμπότζης. Επιπλέον η Δρ. Σιλβί Μπράιαντ, διευθύντρια ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών στον ΠΟΥ, χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική» μετά την αύξηση των κρουσμάτων σε πτηνά και θηλαστικά.

«Η παγκόσμια κατάσταση του H5N1 είναι ανησυχητική, δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης του ιού στα πτηνά σε όλο τον κόσμο και των αυξανόμενων αναφορών για κρούσματα σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων», δήλωσε η Μπράιαντ και κατέληξε: «Ο ΠΟΥ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο από τον ιό αυτό και καλεί όλες τις χώρες σε αυξημένη επαγρύπνηση».

Νέο στέλεχος του H5N1, η κλάση 2.3.4.4b, εμφανίστηκε το 2020 και τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει αριθμό ρεκόρ θανάτων μεταξύ άγριων πτηνών και οικόσιτων πουλερικών. Έχει επίσης μολύνει θηλαστικά, προκαλώντας παγκόσμιες ανησυχίες.

 Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες επιδημίες του H5N1, ο οποίος υπάρχει για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αυτός ο υπότυπος δεν προκαλεί σημαντική ασθένεια στους ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής, μόνο περίπου μισή ντουζίνα κρούσματα έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ σε ανθρώπους που είχαν στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά, και τα περισσότερα από αυτά ήταν ήπια. Οι ειδικοί έχουν προτείνει ότι ο ιός ίσως πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει μετάδοση στον άνθρωπο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα