ΑΘΗΝΑ
21:48
|
15.05.2024
Ο ΟΗΕ έχει καλέσει την ιταλική κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μεταναστών και προσφύγων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ιταλικό κοινοβούλιο την Πέμπτη (23 Φεβρουαρίου) ψήφισε σε νόμο ένα κυβερνητικό διάταγμα που θεσπίζει κώδικα συμπεριφοράς για φιλανθρωπικά πλοία μεταναστών, παρά την κριτική από τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές ομάδες ότι θα θέσει σε κίνδυνο ζωές.

Το νέο σύνολο κανόνων είναι μέρος των προσπαθειών της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να πατάξει τα πλοία διάσωσης, τα οποία η κυβέρνησή της λέει ότι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο από τη βόρεια Αφρική.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις αρνούνται κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι οι μετανάστες ταξιδεύουν στη θάλασσα ανεξάρτητα από το αν οι βάρκες διάσωσης βρίσκονται στη γύρω περιοχή.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα πλοία πρέπει να ζητούν πρόσβαση σε ένα λιμάνι και να αποπλέουν σε αυτό «χωρίς καθυστέρηση» μετά τη διάσωση, αντί να παραμένουν στη θάλασσα αναζητώντας άλλα σκάφη μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο και να αποκαλύπτουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους διάσωσης.

Τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων συνήθως μένουν για ημέρες στη θάλασσα και συχνά επεμβαίνουν για να αποτρέψουν αρκετά ναυάγια, προτού χαράξουν πορεία προς βορρά, σχεδόν πάντα προς τις ακτές της Ιταλίας.

Οι καπετάνιοι που θα αψηφούν τους νέους κανόνες θα διατρέχουν κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα ως και 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής, κατά την ορολογία του νομοσχεδίου, τα πλοία τους θα συλλαμβάνονται ή θα κατάσχονται.

Μερικές ώρες μετά την ψηφοφορία στο ιταλικό κοινοβούλιο, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) έκανε γνωστό πως στο πλοίο της, το Geo Barents, απαγορεύτηκε να αποπλεύσει για 20 ημέρες και ότι η ίδια καλείται να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι ιταλικές αρχές κατηγόρησαν τη ΜΚΟ ότι απέκρυψε πληροφορίες σχετικά με επιχείρηση διάσωσης την περασμένη εβδομάδα, όταν το Geo Barents μετέφερε 48 μετανάστες στην Αγκόνα, ιταλικό λιμάνι στην Αδριατική, εξήγησε εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Μελετάμε ποιες νομικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαμε να αναλάβουμε για να αμφισβητήσουμε αυτό που έγινε. Δεν είναι αποδεκτό να τιμωρείσαι επειδή έσωσες ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε η MSF μέσω Twitter.

Ο Νικόλα Μολτένι, υφυπουργός Εσωτερικών, στέλεχος της ακροδεξιάς Λέγκας, τόνισε στη Γερουσία πριν από την τελική ψηφοφορία χθες Πέμπτη πως «αν μένει ανεξέλεγκτη η μετανάστευση δημιουργεί εκμετάλλευση, μαύρη εργασία, σκλαβιά».

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η απαγόρευση στα πλοία τους να εκτελούν πολλαπλές επιχειρήσεις διάσωσης θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερους θανάτους μεταναστών και προσφύγων.

Ο ΟΗΕ έχει καλέσει την ιταλική κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: Βρέθηκαν προθανάτια και μεταθανάτια χτυπήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα