ΑΘΗΝΑ
04:53
|
03.05.2024
Οι συλλήψεις, μαζί με άλλες αυτόν τον μήνα, έχουν στοχεύσει μερικούς από τους σημαντικότερους επικριτές του Κάις Σαϊέντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Τυνησίας συνέλαβε δύο επιφανείς αντιφρονούντες και περικύκλωσε το σπίτι ενός τρίτου την Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας κλιμακούμενης καταστολής κατά των επικριτών του προέδρου Κάις Σαϊέντ ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τους αντιπάλους του προδότες και εγκληματίες.

Οι συλλήψεις, μαζί με άλλες αυτόν τον μήνα, έχουν στοχεύσει μερικούς από τους σημαντικότερους επικριτές του Σαϊέντ μαζί με άλλους πολιτικούς, δικαστές και στελέχη των μέσων ενημέρωσης.

Ο Ισάμ Τσεμπί, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συνελήφθη κοντά σε εμπορικό κέντρο ενώ ήταν έξω με τη σύζυγό του, δήλωσαν η οικογένειά του και οι δικηγόροι του. Αργότερα, η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του.

Η Χαϊμά Ίσα, ακτιβίστρια που συμμετείχε στην επανάσταση του 2011, συνελήφθη αφού αστυνομικοί την περικύκλωσαν στο αυτοκίνητό της, είπε ο δικηγόρος της Σαμίρ Ντιλού.

Η αστυνομία περικύκλωσε επίσης το σπίτι του Τζαουχέρ Μπεν Μπάρεκ για να τον συλλάβει, αλλά ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου δεν ήταν εκεί, είπαν η αδελφή του και οι δικηγόροι του.

Μιλώντας σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο την Τετάρτη, ο Σαϊέντ επιτέθηκε στον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, στον οποίο ηγέτες ήταν οι Μπεν Μμπάρεκ και Ίσα, μαζί με τον αδελφό του Τσέμπι.

Την αποκάλεσε «μια πληρωμένη εκστρατεία», προσθέτοντας ότι «η Τυνησία θέλει να απαλλαγεί από αυτούς τους εγκληματίες».

Ο Σαϊέντ έκλεισε το εκλεγμένο κοινοβούλιο το 2021 και κατέλαβε τις περισσότερες εξουσίες, κινούμενος για να κυβερνήσει με διάταγμα και γράφοντας ένα νέο σύνταγμα που πέρασε σε δημοψήφισμα με χαμηλή συμμετοχή πέρυσι, ενέργειες που οι εχθροί του αποκαλούν πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος είπε ότι οι κινήσεις ήταν νόμιμες και απαραίτητες για να σωθεί η Τυνησία από το χάος, αποκαλώντας επανειλημμένα τους επικριτές του προδότες και εχθρούς του κράτους.

Πέρυσι ανέλαβε επίσης την τελική εξουσία στο δικαστικό σώμα. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, είπε ότι «οι δικαστές πρέπει να εφαρμόζουν το νόμο και όποιος δεν εφαρμόζει το νόμο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη».

Αν και ορισμένοι εξέχοντες πολιτικοί είχαν αντιμετωπίσει δικαστικές υποθέσεις μετά την κατάληψη των εξουσιών από τον Σαϊέντ, δεν είχε υπάρξει συντονισμένη καταστολή των αντιφρονούντων μέχρι τη σειρά συλλήψεων αυτού του μήνα.

Η Τυνησία θεωρήθηκε ως η μόνη σχετική ιστορία επιτυχίας της Αραβικής Άνοιξης όταν υιοθέτησε τη δημοκρατία μετά την επανάστασή της το 2011 που προκάλεσε εξεγέρσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, τα χρόνια πολιτικής παράλυσης και οικονομικής στασιμότητας άφησαν πολλούς Τυνήσιους απογοητευμένους και ο Σαϊέντ εξελέγη το 2019 ως πολιτικός αουτσάιντερ που ορκίστηκε να ξαναφτιάξει το σύστημα.

Η αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις συλλήψεις, αλλά οι δικηγόροι είπαν ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας.

Ο Σαϊέντ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες ήταν υπεύθυνοι για ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων που οι οικονομολόγοι έχουν κατηγορήσει για μια κρίση στα δημόσια οικονομικά.

Η Ίσα αντιμετώπιζε ήδη ένα στρατοδικείο με την κατηγορία της προσβολής του Σαϊέντ, αλλά είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις κατά την εμφάνισή της στο δικαστήριο, λέγοντας ότι έπρεπε να δικαστεί από πολιτικό δικαστή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα