ΑΘΗΝΑ
17:02
|
03.05.2024
Αντιρατσιστική ομάδα χαρακτήρισε 25 δολοφονίες που έλαβαν χώρα το 2022 ως «σχετιζόμενες με εξτρεμιστές», με τις περισσότερες να διαπράττονται από υπέρμαχους της λευκής φυλής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από το 80% των ένοπλων δολοφονικών επιθέσεων που γίνονται στις ΗΠΑ, διαπράττονται από ακροδεξιούς υπέρμαχους της λευκής φυλής, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα Anti-Defamation League (ADL) την Πέμπτη.

Η ομάδα χαρακτήρισε 25 δολοφονίες που έλαβαν χώρα το 2022 ως «σχετιζόμενες με εξτρεμιστές», με 18 από αυτές να «διαπράχθηκαν συνολικά ή εν μέρει για ιδεολογικά κίνητρα».

Δύο μαζικές ένοπλες επιθέσεις- ένας τον Μάιο στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου ένας καθ’ ομολογία υπέρμαχος της λευκής φυλής πυροβόλησε θανάσιμα 10 μαύρους και ένας άλλος τον Νοέμβριο στο Κολοράντο Σπρινγκς, όπου πέντε άτομα δολοφονήθηκαν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης LGBTQ, αποτελούν τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις με εξτρεμιστικά κίνητρα, έδειξε η έκθεση της ADL.

Οι υπέρμαχοι της λευκής φυλής διαπράττουν τον υψηλότερο αριθμό εγχώριων δολοφονιών που σχετίζονται με την εξτρεμιστική ιδεολογία τους όλα τα περισσότερα χρόνια, αλλά το 2022 το ποσοστό ήταν ασυνήθιστα υψηλό: 21 από τις 25 δολοφονικές επιθέσεις συνδέονταν με ακροδεξιούς υπέρμαχους της λευκής φυλής, σύμφωνα με την έκθεση ADL.

«Όλες οι δολοφονίες που σχετίζονται με εξτρεμιστές το 2022 διαπράχθηκαν από ακροδεξιούς εξτρεμιστές διαφόρων ειδών», ανέφερε η έκθεση της ADL.

Το Κέντρο για τον Εξτρεμισμό της ADL ανέφερε μια συνολική μείωση από το 2021, όταν τεκμηριώθηκαν 33 φόνοι που σχετίζονται με εξτρεμιστές. Το ADL είχε τεκμηριώσει 22 δολοφονίες που σχετίζονται με εξτρεμιστές το 2020.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους εξτρεμιστές υπερασπιστές της λευκής φυλής στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον ρατσιστικό εξτρεμισμό ως δηλητήριο και κάλεσε τους Αμερικανούς να την απορρίψουν. Τον Δεκέμβριο, ίδρυσε μια διυπηρεσιακή ομάδα για να συντονίσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας και των σχετικών μορφών μεροληψίας και διακρίσεων.

Το θέμα της λευκής υπεροχής επανήλθε στα πρωτοσέλιδα στα τέλη του περασμένου έτους, όταν ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φιλοξένησε τον ρατσιστή υπέρμαχο της λευκής φυλής Νικ Φουέντες στο ιδιωτικό κλαμπ του στη Φλόριντα. Ο Τραμπ είπε ότι η συνάντηση με τον Φουέντες συνέβη κατά λάθος ενώ εκείνος δειπνούσε με τον Γιε, τον μουσικό που ήταν παλαιότερα γνωστός ως Κάνιε Γουέστ.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται το στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα