ΑΘΗΝΑ
23:27
|
05.05.2024
Η Βρετανία και η Ε.Ε. βαδίζουν προς την ολοκλήρωση των συνομιλιών για την αναθεώρηση των εμπορικών κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζουν προς την ολοκλήρωση των συνομιλιών για την αναθεώρηση των εμπορικών κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit και μια συμφωνία είναι δυνατή τις επόμενες ημέρες, αλλά σε καμία περίπτωση εγγυημένη, δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Το Reuters αναφέρει ότι εδώ και εβδομάδες αναπτύσσεται η δυναμική προς μια συμφωνία για τη διευκόλυνση των ελέγχων στο εμπόριο που εισήχθησαν στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας – οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για την αποφυγή σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, μέλος της Ε.Ε., όταν η Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε. το 2020.

Οι νομοθέτες του Συντηρητικού κόμματος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ κλήθηκαν να βρεθούν στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, σε ένδειξη ότι μια συμφωνία μπορεί να είναι επικείμενη.

«Νομίζω ότι οι συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση του πρωτοκόλλου πλησιάζουν προς την ολοκλήρωση. Σίγουρα η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά νομίζω ότι πλησιάζουμε προς ένα συμπέρασμα», είπε ο Λέο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχει η πιθανότητα συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εγγυημένη… Υπάρχει ακόμη ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί», είπε ο Βαράντκαρ, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεχής δέσμευση μεταξύ της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βαράντκαρ, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο όταν συμφωνήθηκε το πρωτόκολλο το 2019, ενθάρρυνε τους πολιτικούς του Λονδίνου, των Βρυξελλών και της Βόρειας Ιρλανδίας «να κάνουν το κάτι παραπάνω» για να βοηθήσουν στην επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας ότι τα οφέλη θα ήταν «τεράστια».

Ενώ μια συμφωνία θα σήμαινε το τέλος μιας διετούς αντιπαράθεσης μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., ο Σουνάκ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μάχη με συντηρητικούς νομοθέτες υπέρ του Brexit και φιλο-Βρετανούς πολιτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας για να πετύχει η συμφωνία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Βόρειας Ιρλανδίας – που αντιτάχθηκαν στο Brexit – τάσσεται υπέρ της ιδέας του πρωτοκόλλου, ωστόσο η συνέλευση της επαρχίας και η κυβέρνηση κατανομής της εξουσίας δεν έχουν καθίσει εδώ και ένα χρόνο λόγω της συνδικαλιστικής αντιπολίτευσης.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το μεγαλύτερο φιλοβρετανικό κόμμα της περιοχής, έχει δηλώσει ότι δεν θα τερματίσει το μποϊκοτάζ της συνέλευσης, εκτός εάν καταργηθούν όλοι οι έλεγχοι στα εμπορεύματα που προορίζονται για τη Βόρεια Ιρλανδία από τη Βρετανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα