ΑΘΗΝΑ
17:09
|
19.07.2024
Η Ουγγαρία σηματοδότησε μια πιθανή περαιτέρω καθυστέρηση στην επικύρωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τη Βουδαπέστη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής του επιτελείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν σηματοδότησε το Σάββατο μια πιθανή περαιτέρω καθυστέρηση στην επικύρωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τη Βουδαπέστη, λέγοντας ότι η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί μόνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, μεταδίδει το Reuters.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση πέρυσι για να ενταχθούν στο υπερατλαντικό αμυντικό σύμφωνο μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίξουν τις αιτήσεις και η Σουηδία αντιμετώπισε αντιρρήσεις από την Τουρκία επειδή η Άγκυρα θεωρεί ότι φιλοξενεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων.

Με τη διαδικασία επικύρωσης της Ουγγαρίας να έχει αποκλειστεί στο κοινοβούλιο από τον Ιούλιο, ο Όρμπαν εξέφρασε ανησυχίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για πρώτη φορά την Παρασκευή. Μεταξύ άλλων επικρίσεων, έχει κατηγορήσει και τις δύο χώρες ότι διαδίδουν «απευθείας ψέματα» σχετικά με την υγεία της δημοκρατίας και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Ο εθνικιστής Όρμπαν είπε ότι χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων προτού οι νομοθέτες ψηφίσουν για τις υποψηφιότητες για ένταξη, τις οποίες θα ξεκινήσουν τη συζήτηση την Τετάρτη.

Μια νομοθετική ατζέντα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι η τελική ψηφοφορία για τις υποψηφιότητες για το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διεξαχθεί την εβδομάδα της 6ης Μαρτίου. Ωστόσο, το Σάββατο ο βοηθός του Όρμπαν Γκέργκελι Γκούλιας είπε ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος.

«Το κοινοβούλιο θα το βάλει στην ημερήσια διάταξη τη Δευτέρα και θα ξεκινήσει τη συζήτηση για τη νομοθεσία την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Γκιούλιας σε συνέντευξη Τύπου.

«Με βάση τη διαδικασία της Ουγγαρίας, η υιοθέτηση της νομοθεσίας διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες, επομένως το κοινοβούλιο μπορεί να ψηφίσει για αυτό κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του Μαρτίου, την εβδομάδα της 21ης Μαρτίου».

Τον περασμένο Ιούλιο, οι νομοθέτες του Όρμπαν προώθησαν τη νομοθεσία για την αναθεώρηση μιας αύξησης του φόρου για τις μικρές επιχειρήσεις σε μόλις δύο ημέρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καταπέλτης έναντι του Ισραήλ η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (video)

Ρωσία: Ζητούν κάθειρξη 18 ετών για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσοβιτς

Στη Βόρεια Κορέα ο Ρώσος αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τη φονική επίθεση στο Τελ Αβίβ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα