ΑΘΗΝΑ
22:52
|
25.04.2024
Το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Μεξικό επ' αόριστον, αφού ο Μεξικανός πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση του Περού ήταν «αντισυνταγματική».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Μεξικό επ’ αόριστον, αφού ο Μεξικανός πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση του Περού ήταν «αντισυνταγματική», αναφέρει το BBC.

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο, «εκδιώχθηκε παράνομα».

Η σημερινή ηγέτης του Περού Ντίνα Μπολουάρτε κατήγγειλε, όπως είπε, «απαράδεκτη» παρέμβαση στις «εσωτερικές του υποθέσεις».

Είπε ότι τα σχόλια θα επηρεάσουν σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των εθνών.

Η παραπομπή του Πέδρο Καστίγιο τον Δεκέμβριο πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και έχουν δει τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Ο 53χρονος βρίσκεται επί του παρόντος στη φυλακή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εξέγερση και συνωμοσία, αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαλύσει το Κογκρέσο προκειμένου να σταματήσει μια ψηφοφορία μομφής εναντίον του.

Η κ. Μπολουάρτε, η οποία ήταν η αντιπρόεδρος του κ. Καστίγιο, έχει αντέξει μέχρι στιγμής τις επανειλημμένες εκκλήσεις των διαδηλωτών να παραιτηθεί.

Μιλώντας την Παρασκευή κατηγόρησε τον Μεξικανό ομόλογό της ότι υποστηρίζει αυτό που περιέγραψε ως απόπειρα πραξικοπήματος από τον κ. Καστίγιο.

«Ο κ. Λόπεζ αποφάσισε να επηρεάσει σοβαρά τις διαχρονικές σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, φιλίας, συνεργασίας και επιθυμίας για ενσωμάτωση που ένωσαν ιστορικά το Περού και το Μεξικό», είπε.

Η ανάκληση του πρέσβη έρχεται δύο μήνες αφότου ο πρεσβευτής του Μεξικού στο Περού εκδιώχθηκε αφού το Μεξικό παραχώρησε πολιτικό άσυλο στην οικογένεια του κ. Καστίγιο.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ δεν είναι ο μόνος περιφερειακός ηγέτης που είναι επικριτικός για την απομάκρυνση του κ. Καστίγιο – η Βολιβία, η Αργεντινή και η Κολομβία έχουν επίσης προτρέψει το Περού να τον επαναφέρει.

Ωστόσο, άλλοι κατήγγειλαν τις ενέργειες του πρώην προέδρου και επέκριναν τις χώρες που τον υποστηρίζουν.

Το Μεξικό θα διατηρήσει τους διπλωμάτες του παρά το γεγονός ότι το Περού απέσυρε τον πρεσβευτή του

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα θα διατηρήσει τη διπλωματική και προξενική της αντιπροσωπεία στο Περού και δεσμεύτηκε να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, ενώ λυπάται για την απόφαση του Περού να απομακρύνει τον πρεσβευτή του από το Μεξικό.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι το Μεξικό θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο, λέγοντας ότι εξελέγη δημοκρατικά και διώχτηκε παράνομα από ένα βαθιά αντιδημοφιλές Κογκρέσο και μια κυβέρνηση που «κυβερνούν με ξιφολόγχες και καταστολή, με βία».

«Θεωρούμε μεγάλη αδικία ότι τον απομάκρυναν (τον Καστίγιο) από το αξίωμα επειδή εξελέγη από τον λαό. Επιπλέον, οι συντηρητικοί του Περού, που αποτελούν μειοψηφία, παραβίασαν το σύνταγμα», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα