ΑΘΗΝΑ
00:43
|
27.04.2024
Στα 60 άτομα ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών από το τραγικό ναυάγιο στην νότια Ιταλία ενώ δεκάδες ακόμη αγνοούνται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνεται διαρκώς ο τραγικός απολογισμός των ανθρώπων που χανουν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου, ως αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, με τον αριθμό των θυμάτων του ναυαγίου που σημειώθηκε στις ακτές της νότιας Ιταλίας το πρωί της Κυριακής να αγγίζει πλέον τα 60 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αρκετά παιδιά, παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστος, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters

Περισσότεροι από 170 άνθρωποι υπολογίζεται ότι επέβαιναν στο σκάφος το οποίο συνετρίβη στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας, μεταξύ των οποίων παιδιά και οικογένειες που είχαν φύγει από την Τουρκία και προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, όπως σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). 

Ωστόσο μόνο 81 άνθρωποι έχουν εντοπιστεί ζωντανοί μέχρι στιγμης, «ορισμένοι από τους οποίους κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή μετά το ναυάγιο» σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, ενώ 20 από αυτούς νοσηλεύονται με έναν εκ των οποίων να βρίσκεται στην εντατική σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. «Δυστυχώς, όλα τα παιδιά είτε βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων είτε έχουν εντοπιστεί νεκρά στην παραλία» δήλωσε μιλώντας στο  BBC ο εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού Ignazio Mangione, έχοντας ενημερώσει νωρίτερα πως «όλοι οι επιζώντες είναι ενήλικες».

Το ξύλινο σκάφος, το οποίο φέρεται να είχε αποπλεύσει από την Τουρκία πριν από αρκετές ημέρες, προσέκρουσε σε βράχια στις νότιες ιταλικές ακτές νωρίς το πρωί της Κυριακής με αποτέλεσμα να συντριβεί κοντά στο Στεκάτο ντι Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στις νότιες ακτές της Ιταλίας και να καταλήξει θρυμματισμένο σε μια παραλία κατά μήκος της ακτής της Καλαβρίας. 

Εξαγγελίες για περαιτέρω καταστολή και ευθύνες στους διακινητές από τη Μελόνι εν μέσω εκκλήσεων ΟΗΕ για αλλαγή πολιτικής

Βαθιά θλίψη «για τις πολλές ανθρώπινες ζωές που ξεριζώθηκαν με ευθύνη των διακινητών» εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο η ακροδεξιά ηγέτιδα της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ισχυριζόμενη πως «είναι απάνθρωπο να ανταλλάσσονται οι ζωές ανδρών, γυναικών και παιδιών με το “αντίτιμο” ενός εισιτηρίου που πληρώνουν οι ίδιοι με την ψευδή προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού». 

Από την πλευρά τους, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για ευρύτερη πρόσβαση σε ασφαλείς διαύλους, ώστε να αποτραπεί η αναγκαστική προσφυγή των ανθρώπων σε επικίνδυνα ταξίδια προς αναζήτηση ασφάλειας, προστασίας και μιας καλύτερης ζωής, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αγνοούμενων Μεταναστών του ΔΟΜ, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται κατά μήκος της κεντρικής μεταναστευτικής διαδρομής της Μεσογείου ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 220 ανθρώπους από την αρχή του 2023. 

Πιστή στο δόγμα της αποποίησης ευθυνών και της απόδοσής τους στους διακινητές, η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξήγγειλε, ωστόσο, νέα επιχείρηση καταστολής των μεταναστευτικών ροών, σε μια ευθεία απεύθυνση στα ακροδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων της, υποσχόμενη  παράλληλα την άσκηση πιέσεων στους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια της Ιταλίας.

«Ο αποκλεισμός και η παρεμπόδιση του έργου των ΜΚΟ στη Μεσόγειο έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: Περισσότερους θανάτους στη θάλασσα. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 40, αλλά θα είναι πολλοί περισσότεροι. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι καθήκον και υποχρέωση. Διαρκής και για όλους» υπογράμμισε σε ανάρτησή της η ισπανική οργάνωση Open Arms, αντιδρώντας στο ναυάγιο της Κυριακής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα