ΑΘΗΝΑ
09:31
|
09.05.2024
Ένας αρχαιολόγος και δύο από τους συναδέλφους του διασώθηκαν αφού κρατήθηκαν αιχμάλωτοι για μια εβδομάδα από ένοπλη ομάδα στην Παπούα Νέα Γουινέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας αρχαιολόγος και δύο από τους συναδέλφους του διασώθηκαν αφού κρατήθηκαν αιχμάλωτοι για μια εβδομάδα από ένοπλη ομάδα στην Παπούα Νέα Γουινέα (PNG), αναφέρει το BBC.

Ο καθηγητής Μπράις Μπάρκερ, πολίτης της Νέας Ζηλανδίας που ζει στην Αυστραλία, συνελήφθη αρχικά υπό την απειλή όπλου με τρεις συναδέλφους τους καθώς συμμετείχαν σε μια εκδρομή μελέτης κοντά στο όρος Bosavi.

Ένας από την ομάδα αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη.

Ο ηγέτης της PNG είπε ότι η ομάδα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να πληρωθούν τα λύτρα που είχαν ζητηθεί.

Ο πρωθυπουργός Τζέιμς Μαράπε είπε ότι οι απαγωγείς ήθελαν 3,5 εκατομμύρια κινά της Παπούα Νέας Γουινέας (994.000 δολάρια), αλλά οι όμηροι διασώθηκαν «μέσω μυστικών επιχειρήσεων».

«Ζητούμε συγγνώμη από τις οικογένειες όσων συλλήφθηκαν ως όμηροι για λύτρα», είπε. «Για τους εγκληματίες, δεν υπάρχει κέρδος στο έγκλημα. Ευχαριστούμε τον Θεό που η ζωή προστατεύτηκε.»

Η Australian Broadcasting Corporation (ABC) ονόμασε τις γυναίκες που κρατήθηκαν με τον καθηγητή Μπάρκερ ως Τζεμάινα Χάρο, Τέπσι Μπένι και Κάθι Άλεξ – όλες μέλη της ερευνητικής του ομάδας.

Ο καθηγητής Μπάρκερ εργάζεται για το Πανεπιστήμιο του Νότιου Κουίνσλαντ και η Αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Τζεραλντίν Μακένζι είπε ότι ένιωσαν ανακούφιση που ήταν ασφαλής.

Περιέγραψε τον καθηγητή ως «υψηλής εκτίμησης αρχαιολόγο και πολύτιμο συνάδελφο» με πολυετή εμπειρία στην έρευνα στην περιοχή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Νανάια Μαχούτα, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η χώρα της «χαιρετίζει την ασφαλή απελευθέρωση ομήρων στην PNG, συμπεριλαμβανομένου ενός Νεοζηλανδού».

“Tenkiu tru για τις κυβερνήσεις ηγεσίας και συνεργασίας της PNG και της Αυστραλίας», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τη φράση από την κρεολική γλώσσα Tok Pisin ή Pidgin που χρησιμοποιείται στην PNG που σημαίνει «ευχαριστώ πολύ».

Η Πένυ Γουόνγκ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, ευχαρίστησε επίσης την κυβέρνηση της PNG για την «ηγεσία της στην εξασφάλιση μιας ασφαλούς και ειρηνικής επίλυσης».

Αναταραχή στην Παπούα

Στη γειτονική Παπούα, η οποία ελέγχεται από την Ινδονησία, είναι κατανοητό ότι ο Νεοζηλανδός πιλότος Φίλιπ Μέρτενς κρατείται ακόμη αιχμάλωτος.

Απήχθη πριν από περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά την προσγείωση του αεροπλάνου του στην απομακρυσμένη ορεινή επαρχία Nduga της Παπούα.

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός της Δυτικής Παπούας (TPNPB), μια ομάδα ανταρτών που απορρίπτει την ινδονησιακή κυριαρχία, έχει δεσμευτεί να απελευθερώσει τον κ. Μέρτενς εάν δοθεί στην Παπούα ανεξαρτησία.

Ξεχωριστά, Ινδονήσιοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη Wamena στην ανατολική περιοχή της χώρας, αφού 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχής που πυροδότησαν οι φήμες ότι ένα παιδί είχε απαχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων μετά από υποψίες ότι οι αρχές κρατούσαν τον υπεύθυνο για την φερόμενη απαγωγή, οδηγώντας τους ανθρώπους να επιτεθούν σε αστυνομικό τμήμα και άλλα κτίρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Άμστερνταμ: 125 συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

Τουρισμός, εργασιακή βαρυχειμωνιά και τα μαγευτικά «νησιά Νταχάου» 

Βόρεια Μακεδονία-εκλογές: Κατακόρυφη πτώση του κυβερνώντος κόμματος

Ρωσία: Παρελάσεις και εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια για την Ημέρα της Νίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα