ΑΘΗΝΑ
18:50
|
23.04.2024
Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «θέτουν σε κίνδυνο» τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, όπου αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος πέταξε τη Δευτέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «θέτουν σε κίνδυνο» την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, αφού ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος πέταξε μέσω της ευαίσθητης πλωτής οδού τη Δευτέρα, με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να απαντά ότι βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο,.

Σύμφωνα με το Reuters, το Πεκίνο έχει εξοργιστεί από τις στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ μέσω του στενού στενού, πιο συχνά πολεμικών πλοίων αλλά περιστασιακά αεροσκαφών, λέγοντας ότι η Κίνα «έχει κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία» στην πλωτή οδό. Η Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες το αμφισβητούν και ισχυρίζονται ότι είναι μια διεθνής πλωτή οδός.

Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας είπε ότι οι δυνάμεις της παρακολούθησαν στενά το αεροπλάνο θαλάσσιας περιπολίας και αναγνώρισης P-8A Poseidon, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για ανθυποβρυχιακές αποστολές, καθώς πετούσε μέσω του στενού που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν.

«Οι ενέργειες της αμερικανικής πλευράς σκόπιμα παρενέβησαν και διατάραξαν την περιφερειακή κατάσταση και έθεσαν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν. Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε αυτό», ανέφερε σε σύντομη δήλωση.

«Οι δυνάμεις του θεάτρου παραμένουν σε υψηλή ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή και υπερασπίζονται αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Ο 7ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αεροσκάφος είχε πετάξει στον διεθνή εναέριο χώρο και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του στενού της Ταϊβάν.

«Με το να δραστηριοποιούνται εντός του στενού της Ταϊβάν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας όλων των εθνών. Η διέλευση του αεροσκάφους από τα στενά της Ταϊβάν αποδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», πρόσθεσε η δήλωση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι το αεροσκάφος πέταξε με κατεύθυνση νότια μέσω του στενού.

Οι δυνάμεις της Ταϊβάν παρακολούθησαν το αεροσκάφος καθώς πετούσε μέσα από το στενό, είπε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι η κατάσταση ήταν «σαν φυσιολογική». Δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Κίνα, η οποία ισχυρίζεται ότι η δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν είναι δική της επικράτεια, έχει εντείνει τη στρατιωτική της δραστηριότητα κοντά στο νησί τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς προσπαθεί να αναγκάσει την Ταϊβάν να αποδεχθεί την κυριαρχία του Πεκίνου.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν λέει ότι μόνο οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους και ότι δεν θα ενδώσει στις απειλές.

Η Ουάσιγκτον είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και πωλητής όπλων της Ταϊβάν παρά την απουσία επίσημων διπλωματικών δεσμών, και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το νησί είναι μόνιμος ερεθιστικός παράγοντας στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Ιράν: Λυπηρές οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα