ΑΘΗΝΑ
14:10
|
26.04.2024
Τα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσουν τη Δευτέρα 4,3 δισ. δολάρια από δωρητές για να χρηματοδοτήσουν το φετινό σχέδιο βοήθειας για την Υεμένη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσουν από τους δωρητές που πλήττονται από την κρίση τη Δευτέρα να συγκεντρώσουν 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν το φετινό σχέδιο βοήθειας για την Υεμένη, μια από τις κορυφαίες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο παρά το αδιέξοδο χωρίς πόλεμο, χωρίς ειρήνη που έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει τη διαμάχη, σύμφωνα με το Reuters.

Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει τις υπηρεσίες να περιορίζουν τα έργα βοήθειας στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων των μερίδων τροφίμων, τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρυσι οι δωρητές έδωσαν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 4,27 δισεκατομμύρια δολάρια που αναζητήθηκαν, δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ.

«Οι παγκόσμιες ανθρωπιστικές ανάγκες ρεκόρ διευρύνουν την υποστήριξη των δωρητών όσο ποτέ άλλοτε, αλλά χωρίς διαρκή υποστήριξη για την επιχείρηση βοήθειας στην Υεμένη, οι ζωές εκατομμυρίων Υεμενιτών θα κρέμονται από μια κλωστή», ανέφερε μια δήλωση του ΟΗΕ.

Η εκδήλωση υψηλού επιπέδου δέσμευσης διοργανώνεται από κοινού από τη Σουηδία και την Ελβετία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει ότι χρειάζονται 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια φέτος.

Η οκταετής σύγκρουση της Υεμένης φέρνει αντιμέτωπους έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της ομάδας Χούτι που είναι ευθυγραμμισμένη με το Ιράν, η οποία ανέτρεψε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης από την πρωτεύουσα, Σαναά, στα τέλη του 2014.

Ο πόλεμος έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει καταστρέψει τις υποδομές και την οικονομία και έχει αφήσει τα δύο τρίτα του πληθυσμού –πάνω από 21 εκατομμύρια ανθρώπους– να χρειάζονται βοήθεια.

Μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, που συμφωνήθηκε αρχικά τον περασμένο Απρίλιο, έφερε τη μεγαλύτερη έκταση σχετικής ηρεμίας και σε μεγάλο βαθμό διατηρήθηκε, παρόλο που έληξε τον Οκτώβριο χωρίς συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για παράτασή της.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ είπε ότι, τον περασμένο χρόνο, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες λιμού μειώθηκε από 161.000 σε μηδέν, αλλά προειδοποίησε ότι τα κέρδη θα μπορούσαν να αντιστραφούν.

«Ακούμε αναφορές ότι η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται», δήλωσε ο διευθυντής του WFP Υεμένης, Ρίτσαρντ Ράγκαν.

Το WFP, το οποίο τροφοδοτεί 13 εκατομμύρια στην Υεμένη και αναζητά 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, λέει ότι οι ελλείψεις χρηματοδότησης έχουν αφήσει τις περισσότερες από τις δραστηριότητές του σε μειωμένα επίπεδα. Από τον Ιούνιο, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τις μισές ημερήσιες ανάγκες τους και οκτώ εκατομμύρια το ένα τέταρτο.

«Τελικά, ο τερματισμός της σύγκρουσης είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή. Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός έδειξε τη δυνατότητα μείωσης του πόνου των πολιτών», δήλωσε ο Τζάρεντ Ρόουελ, Διευθυντής Χώρας του IRC Υεμένης.

Η Σαουδική Αραβία και οι Χούτι συμμετέχουν σε απευθείας συνομιλίες που διευκολύνονται από το Ομάν παράλληλα με τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την καθιέρωση επίσημης κατάπαυσης του πυρός και την έναρξη περιεκτικών πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν οι τέσσερις κορυφαίοι χορηγοί πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα