ΑΘΗΝΑ
19:47
|
27.04.2024
Καθώς η ισχύς αυτού του νόμου λήγει στο τέλος του έτους, ο Λευκός Οίκος ήδη πιέζει το Κογκρέσο για την ανανέωσή του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, και η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Έιβριλ Χέινς, έγραψαν σήμερα στους ηγέτες του Κογκρέσου, ζητώντας τους να ανανεώσουν έναν από τους νόμους που ψηφίστηκαν στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου, ο οποίος επιτρέπει στις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν ξένους στόχους οπουδήποτε στον κόσμο. Ενώ ο νόμος προορίζεται ρητά για την παρακολούθηση αλλοδαπών, έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση εκατομμυρίων Αμερικανών.

Το άρθρο 702 της τροποποίησης του 2008 στον νόμο περί παρακολούθησης επικοινωνιών αλλοδαπών υπηρεσιών πληροφοριών (“Foreign Intelligence Surveillance Act”) νομιμοποίησε το πρόγραμμα μυστικών υποκλοπών της κυβέρνησης Μπους, επιτρέποντας στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να παρακολουθούν μηνύματα από το εξωτερικό μέσω αμερικανικών δικτύων όπως η Google. Καθώς η ισχύς αυτού του νόμου λήγει στο τέλος του έτους, ο Λευκός Οίκος ήδη πιέζει το Κογκρέσο για την ανανέωσή του.

«Οι πληροφορίες που αποκτώνται χρησιμοποιώντας το άρθρο 702 διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, των πολιτών και των συμμάχων τους», έγραψαν οι Γκάρλαντ και Χέινς στην επιστολή τους, περιγράφοντας την ανανέωση της ισχύος του νόμου ως «ανώτατη νομοθετική προτεραιότητα για αυτήν τη διοίκηση».

Ο Γκάρλαντ και η Χέινς, η οποία υπηρέτησε ως Αναπληρώτρια Διευθύντρια της CIA υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, ισχυρίστηκαν ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν χρησιμοποιώντας το άρθρο 702 ήταν καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων στις ΗΠΑ, την ανάσχεση της διακίνησης όπλων μαζικής καταστροφής και την αποτροπή αποπειρών ξένων κρατών να στρατολογήσουν κατασκόπους στις ΗΠΑ.

Σε ξεχωριστή δήλωση σήμερα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν περιέγραψε το άρθρο 702 ως «ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα