ΑΘΗΝΑ
21:58
|
04.05.2024
Πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια δύο ημέρες πριν γίνει 10 μηνών, σκορπίζοντας θλίψη στον ιρανικό λαό που το θεωρούσε ένα μικρό σύμβολο ελπίδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μικρός Πιρούζ, το μοναδικό γνωστό ασιατικό τσιτάχ του Ιράν, πέθανε σε κτηνιατρικό νοσοκομείο στην Τεχεράνη από «οξεία νεφρική ανεπάρκεια» μόλις δύο ημέρες πριν γίνει 10 μηνών. Το αγαπημένο μικρό ήταν ο μοναδικός επιζών τριών σπάνιων τσιτάχ, που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία πέρυσι και είχαν γίνει πηγή εθνικής υπερηφάνειας για το Ιράν.

Οι γιατροί στο κεντρικό κτηνιατρικό νοσοκομείο της Τεχεράνης είχαν αρχίσει διαδικασίες αιμοκάθαρσης τη Δευτέρα το βράδυ, αλλά δεν μπόρεσαν να σώσουν το μικρό τσιτάχ.

«Ζητάμε συγγνώμη από τους ανθρώπους, επειδή δεν καταφέραμε να κρατήσουμε τον Πιρούζ ζωντανό», δήλωσε ο Αμίρ Μοράντι, επικεφαλής του νοσοκομείου, σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μικρό τσιτάχ ονομάστηκε Πιρούζ- που σημαίνει «Νικητής» – αφού κατάφερε να επιβιώσει, όταν γεννήθηκε, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 2022, σε καταφύγιο άγριας πανίδας στο ανατολικό Σεμνάν από δύο τσιτάχ σε αιχμαλωσία, τα οποία ζευγαρώθηκαν με την ελπίδα να αυξηθεί ο πληθυσμός του απειλούμενου είδους.

Τα τρία μικρά γεννήθηκαν με καισαρική τομή, αλλά απορρίφθηκαν από τη μητέρα τους. Έτσι, έπρεπε να φροντιστούν από ανθρώπους, που δεν είχαν εμπειρία σε τσιτάχ και επίσης δεν είχαν τους απαραίτητους πόρους.

Το πρώτο πέθανε μέσα σε λίγες μέρες και το δεύτερο δύο εβδομάδες αργότερα. Ένας κτηνίατρος, που ειδικεύεται στα τσιτάχ κλήθηκε από την Αφρική για να βοηθήσει. Έφερε μαζί του διαφορετικά είδη γάλακτος και διατροφικές προμήθειες.

Ο Αλιρέζα Σαρντάρι, ο κύριος φροντιστής του Πιρούζ, ο οποίος ήταν μαζί του από τη γέννηση του και μερικές φορές κοιμόταν μαζί του, είχε πει στο παρελθόν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο μικρός αντιμετώπιζε γαστρεντερικές προκλήσεις από τη γέννησή του και ήταν σε δύσκολη κατάσταση.

Ο Σαρντάρι ήταν με τον Πιρούζ μέχρι τον θάνατό του, δίνοντας συγκινητικές ενημερώσεις μέχρι τη Δευτέρα.

Ο Πιρούζ, ο οποίος έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Τεχεράνη αφού μετακόμισε στο πάρκο Pardisan στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, είχε κλέψει τις καρδιές των Ιρανών, καθώς χιλιάδες ακολουθούσαν τις ενημερώσεις του στο διαδίκτυο και μοιράζονταν τις εικόνες του.

Το hashtag “Pirouz” έγινε viral στο Twitter μετά τον θάνατο του σπάνιου αιλουροειδούς. Δεκάδες χιλιάδες χρήστες εξέφρασαν τη θλίψη τους για το τέλος του. Πολλοί τον θεωρούσαν μια σπάνια ακτίνα ελπίδας σε μια κοινωνία υπό τεράστια πίεση μετά τις διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και τα οικονομικά δεινά της χώρας.

Πολλοί επέκριναν τις αρχές για την αποτυχία να φροντίσουν το μικρό τσιτάχ και επίσης δήλωσαν εξοργισμένοι για την αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση άλλων περιβαλλοντικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων ελλείψεων νερού και της θανατηφόρου ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το ασιατικό τσιτάχ είναι ένα υποείδος του γατόπαρδου και είναι ελαφρώς μικρότερο και ελαφρύτερο από το αφρικανικό ομόλογό του.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) δήλωσε ότι το Ιράν είναι το τελευταίο οχυρό του κόσμου αυτού του απειλούμενου είδους. Έχει θεωρηθεί από καιρό ένα από τα σύμβολα του Ιράν – ακόμη και ο χάρτης της χώρας μοιάζει με γάτα – και έχει παρουσιαστεί ως μασκότ της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έχουν απομείνει ελάχιστα ασιατικά τσιτάχ που παραμένουν στην άγρια φύση στο Ιράν, από περίπου 100 το 2010.

Το ταχύτερο χερσαίο ζώο στον κόσμο, το τσιτάχ κάποτε περιπλανιόταν από τις ανατολικές περιοχές της Ινδίας στην Αφρική και ακόμα παραπέρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα