ΑΘΗΝΑ
06:34
|
27.04.2024
Οι πέντε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της περιοχής πονοκεφαλιάζουν τις ΗΠΑ καθώς διατηρούν δεσμούς με τη Μόσχα και τραβούν το ενδιαφέρον και του Πεκίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν σθεναρά την εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Καζακστάν, επαναβεβαίωσε από την Αστάνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν που επισκέπτεται την χώρα της Κεντρικής Ασίας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κεντρική Ασία, καθώς οι εντάσεις στην περιοχή οξύνονται από την ουκρανική κρίση.

Όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «αποφασισμένες να καταστήσουν ακόμη πιο ισχυρή» τη σχέση των ΗΠΑ με το Καζακστάν, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με την  Ουάσιγκτον από την ανεξαρτησία του μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, παρά τη συντριπτική επιρροή της Μόσχας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, στο σημαντικότερο ταξίδι αξιωματούχου των ΗΠΑ που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Μπάιντεν είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τιλεουμπέρντι και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της χώρας Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ την Τρίτη.

Αναμενόταν να ακολουθήσει συνάντηση της αποκαλούμενης ομάδας C5+1 που αποτελείται από τις ΗΠΑ και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν, χώρες που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα, αλλά σε αντίθεση με την Λευκορωσία κρατούν προσεκτική στάση σε σχέση με την ουκρανική κρίση.

Και τα πέντε κράτη της Κεντρικής Ασίας απείχαν την περασμένη εβδομάδα το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απαιτούσε από τη Μόσχα να αποχωρήσει από τα ουκρανικά εδάφη.

Το Καζακστάν, το οποίο έχει τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, καλωσόρισε τους Ρώσους που εγκατέλειψαν τη χώρα προκειμένου να αποφύγουν την επιστράτευση και ζητά μια διπλωματική επίλυση του πολέμου που σέβεται το διεθνές δίκαιο. Ο Τοκάγιεφ μίλησε πρόσφατα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν και επισκέφθηκε την Μόσχα την περασμένη χρονιά επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς της χώρας του και με την Ρωσία.

Στην περιοχή έχει στραμμένο το βλέμμα του και το Πεκίνο, με τον πρόεδρο Σι να επιλέγει προ μηνών το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πανδημία.

Μετά το Καζακστάν, ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ουζμπεκιστάν, και στη συνέχεια στο Νέο Δελχί για μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της F20.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα