ΑΘΗΝΑ
01:23
|
06.11.2024
Η ψηφοφορία διεξήχθη προτού η Ουγγαρία και η Τουρκία επικυρώσουν την εισδοχή της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορία διεξήχθη προτού η Ουγγαρία και η Τουρκία επικυρώσουν την εισδοχή της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία.

Η σχετική συζήτηση στο φινλανδικό κοινοβούλιο ξεκίνησε χθες, ημέρα κατά την οποία επισκέφθηκε τη χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και κατά την οποία η δασοφυλακή της ανακοίνωσε πως ξεκίνησε να κόβει δέντρα για να οικοδομηθεί φράχτης στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία.

Το νομοσχέδιο υποστήριξαν 184 από τους 200 βουλευτές του κοινοβουλίου, ενώ μόνο 7 το καταψήφισαν και 1 απείχε. Άλλοι 7 βουλευτές δεν ήταν παρόντες κατά την ψηφοφορία.

Μερικοί από τους πολέμιους του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών της «Αριστερής Συμμαχίας» Μάρκους Μουστατζάρβι και Γιοχάννες Ιρτιάχο, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ότι η Φινλανδία δεν θέτει όρους για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ σχετικά με πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφός της.

«Θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ένταξη στο ΝΑΤΟ… ότι η Φινλανδία αποδέχεται την πολιτική πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα αποκηρύσσει ουσιαστικά το μη πυρηνικό της καθεστώς», είπε ο Ιρτιάχο κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Φινλανδίας διαβεβαίωσαν τους βουλευτές ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα άλλαζε τη στάση του Ελσίνκι για τα πυρηνικά όπλα. «Έχω ήδη δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν προσπαθούμε να τα φέρουμε στη Φινλανδία και ούτε κανείς προσπαθεί να τα επιβάλλει εδώ», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας, Άντι Καϊκόνεν.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκαν από τον πρόεδρο του φινλανδικού κοινοβουλίου, Μάτι Βάνχανεν, ο οποίος την χαρακτήρισε «ιστορική απόφαση» συγκρίσιμη με την ένταξη της Φινλανδίας στην Ε.Ε. τη δεκαετία του 1990. Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου είπε επίσης ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ τοποθέτησε για ακόμα μια φορά τη Φινλανδία «στο χάρτη της Ευρώπης».

Η ψηφοφορία διεξήχθη ενώ το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη δεχθεί τη Φινλανδία στις τάξεις του. Ενώ 28 μέλη του μπλοκ επικύρωσαν επίσημα την υποψηφιότητα του σκανδιναβικού έθνους και της γειτονικής Σουηδίας, η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Το κοινοβούλιο δικαιολόγησε την κίνηση λέγοντας ότι ήθελε να ολοκληρώσει το μέρος της διαδικασίας πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου. Η νομοθεσία πρέπει τώρα να υπογραφεί από τον πρόεδρο πριν τεθεί σε ισχύ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βουδαπέστη ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τους βουλευτές της να ψηφίσουν σχετικά με τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ωστόσο, χθες, οι Ούγγροι βουλευτές ξεκίνησαν τη διαδικασία επικύρωσης των υποψηφιοτήτων των δύο σκανδιναβικών κρατών μετά από εκκλήσεις της προέδρου της χώρας, Καταλίν Νόβακ, να επιταχύνουν τη διαδικασία.

Το κυβερνών κόμμα δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ωστόσο στη συζήτηση προσήλθε μόλις το 10% των βουλευτών.

Η Άγκυρα έχει εκφράσει προηγουμένως απροθυμία να επιτρέψει σε μία από τις δύο χώρες, τη Σουηδία, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενη την υποστήριξή της σε κουρδικές ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές ενστάσεις και να ανοίξουν το δρόμο για την έγκριση της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Μέχρι και πριν κάποιες μέρες η Φινλανδική κυβέρνηση δήλωνε πως «δε βιάζεται» και μπορεί να περιμένει την γείτονά της Σουηδία για να ενταχθούν από κοινού στη στρατιωτική συμμαχία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας

Μάχες με Βορειοκορεάτες βλέπει ο Ζελένσκι

Αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο νέος γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα