ΑΘΗΝΑ
14:15
|
03.06.2023
Το φωτορεπορτάζ του Κωνσταντίνου Ζήλου για το παραδοσιακό, πολύχρωμο έθιμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αλευρομουτζούρωμα είναι ένα έθιμο του Γαλαξειδίου,  όπου οι καρναβαλιστές πασαλείφονται με αλεύρι και χορεύουν κυκλικά κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα με μουσικές. Ο πόλεμος αυτός ξεκινάει με τη διανομή του αλευριού από τον Δήμο, όπου παρέχεται δωρεάν σε όλους ενώ χρησιμοποιούνται φούμο και διάφορα χρώματα από τους νέους.

Η ιστορία του εθίμου έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων, πιθανότατα στη Βυζαντινή εποχή, περίοδο κατά την οποία οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων έβαφαν τα πρόσωπά τους. Την εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, δηλαδή από το 1840 και μετά, η γιορτή αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις καθώς οι ναυτικοί αποχαιρετούσαν με αυτό τον τρόπο τις οικογένειές τους.

Οι Απόκριες και ιδιαίτερα η Καθαρά Δευτέρα ήταν ιδιαίτερα εθιμικές εορτές για τη ναυτική πολιτεία του Γαλαξειδίου, καθώς ήταν ώρα για γλέντι και ξεφάντωμα. Κατά την περίοδο του Τριωδίου άναβε και μια φωτιά στις γειτονιές και σε πολλά καφενεία της πόλης τα όργανα έπαιζαν ως τις πρωινές ώρες. Στο λιμάνι του Γαλαξειδίου ξεκινούσε ο αλευροπόλεμος στον οποίο συμμετείχαν μόνο άνδρες και πετούσαν αλεύρι μεταξύ τους.

Οι γυναίκες συμμετείχαν πολύ αργότερα. Οι επισκέπτες που δεν ήθελαν να αλευρωθούν έπρεπε να έχουν οπωσδήποτε μια μουτζούρα ή ένα σταυρό στο μέτωπο από βερνίκι παπουτσιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένα κλικ στη φύση… χίλιες λέξεις

Κουτσούμπας από τη Λάρυμνα: Οι καμινάδες της ΛΑΡΚΟ δεν έπρεπε να είναι σβηστές

Mεξικό: 45 σακούλες με ανθρώπινα λείψανα μπορεί να ανήκουν σε ομάδα που αγνοείται

Συλλυπητήρια ηγετών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα