ΑΘΗΝΑ
00:02
|
15.05.2024
«Αυτές οι εικόνες προκαλούν ρίγη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, χαρακτήρισε χθες το Κέντρο Περιορισμού της Τρομοκρατίας (CECOT) του Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο εγκαινίασε ο Πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε τον Ιανουάριο για να καταπολεμήσει τη βία των συμμοριών, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για νέους.

«Μπορείτε να δείτε τις τρομερές φωτογραφίες του στρατοπέδου συγκέντρωσης CECOT, γεμάτο με χιλιάδες νεαρούς φυλακισμένους. Αυτές οι εικόνες προκαλούν ρίγη», δήλωσε ο Πέτρο.

Μια ανάρτηση του Μπουκέλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε εικόνες μελών των συμμοριών Salvatrucha (MS-13) και Barrio 18 να εισέρχονται στο CECOT υπό βαριά αστυνομική κράτηση, ξυπόλητοι, φορώντας μόνο ένα άσπρο σορτς και να κρατούνται σε δωμάτια, στα οποία δεν μπαίνει το φως του ήλιου.

«Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να βλέπουν τη νεολαία ανάμεσα στις φυλακές και πιστεύουν ότι αυτό είναι ασφάλεια», είπε ο πρόεδρος της Κολομβίας, τονίζοντας ότι η βία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερη βία.

«Στην Κολομβία, καταφέραμε να μειώσουμε τα ποσοστά ανθρωποκτονιών και εγκληματικότητας. Ενώ καταγράψαμε 90 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 1993 στη Μπογκοτά, υπήρχαν 13 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2022. Δεν φτιάξαμε φυλακές αλλά πανεπιστήμια», υπενθύμισε ο Πέτρο καλώντας τον ομόλογό του στο Ελ Σαλβαδόρ να συγκρίνουν τις εμπειρίες των δύο χωρών σε ένα διεθνές φόρουμ.

«Κύριε Γυυστάβο Πέτρο,

Τα αποτελέσματα υπερτερούν της ρητορικής.

Ελπίζω ότι η Κολομβία θα καταφέρει πράγματι να μειώσει τα ποσοστά ανθρωποκτονιών, όπως πετύχαμε εμείς οι Σαλβαδοριανοί

Ο Θεός να σε ευλογεί», απάντησε μέσω Twitter ο Μπουκέλε.

Με χωρητικότητα περίπου 40.000 κρατουμένων, η CECOT είναι από τις μεγαλύτερες φυλακές στη Λατινική Αμερική. Μέχρι στιγμής, κρατούνται σε αυτή περίπου 2.000 άτομα, που έχουν χαρακτηριστεί ύποπτα για συμμετοχή σε συμμορίες.

Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησαν τον Μπουκέλε για χρήση βασανιστηρίων και άλλων αυθαίρετων μεθόδων, όπως η παράταση για 11η φορά της «Κατάστασης Εξαίρεσης», η οποία αναστέλλει τα συνταγματικά δικαιώματα για να κρατήσει κρατούμενους στο CECOT.

«Μέχρι να μάθουμε ότι έχουμε συλλάβει και τα τελευταία μέλη των συμμοριών του Ελ Σαλβαδόρ, δεν θα απενεργοποιήσουμε αυτή τη στρατηγική ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ελ Σαλβαδόρ, Γκουστάβο Βιλατόρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα ένταση στη Τιφλίδα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ξένων πρακτόρων

Ξέχασαν παιδάκι σε σχολικό λεωφορείο στην Κηφισιά για ώρες…

Ο Τραγουδόσαυρος σατιρίζει το Ζάρι και ρίχνει εξάρες

Κάρφωσε τον Τραμπ για την πορνοστάρ ο άλλοτε έμπιστος δικηγόρος Κόεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα