ΑΘΗΝΑ
01:44
|
24.04.2024
Σύμφωνα με πηγές του CNN, η βάση απέτυχε σε έλεγχο για την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ απέλυσε έξι ανώτερα στελέχη της που υπηρετούσαν σε μεγάλη πυρηνική βάση, αφού οι μονάδες τους απέτυχαν σε επιθεώρηση ασφαλείας, μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές, το CNN την Τετάρτη.

Η όγδοη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι απέλυσε δύο ανώτερους διοικητές και τέσσερις από τους υφισταμένους τους στην αεροπορική βάση Minot στη Βόρεια Ντακότα, η οποία φιλοξενεί 28 βομβαρδιστικά B-52H Stratofortress και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους 165 Minuteman III.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι τα ανώτερα στελέχη απολύθηκαν «λόγω απώλειας εμπιστοσύνης στην ικανότητά τους να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί».

Δύο αξιωματούχοι της άμυνας είπαν αργότερα στο CNN ότι οι αποπομπές έγιναν αφού το προσωπικό απέτυχε σε μια επιθεώρηση που είχε σκοπό να διασφαλίσει ότι το απόθεμα πυρηνικών όπλων στη βάση «είναι ασφαλές και εξασφαλισμένο ανά πάσα στιγμή».

Το αποτέλεσμα μιας επιθεώρησης πυρηνικής ασφάλειας (NSI) μπορεί να είναι μόνο θετικό ή αρνητικό, χωρίς μέση λύση, και τα αποτελέσματά της είναι διαβαθμισμένα έγγραφα.

Το πρόγραμμα NSI της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επιδιώκει «να διασφαλίσει ότι τα πυρηνικά όπλα και τα συστατικά τους δεν θα γίνουν ευάλωτα σε απώλεια, κλοπή, δολιοφθορά, ζημιά ή μη εξουσιοδοτημένη χρήση».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιθεώρηση σχετίζεται με το χειρισμό πυρηνικών πόρων των ΗΠΑ, αναφέρει το δημοσίευμα. Ένας άλλος αμυντικός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι η βάση απέτυχε στον έλεγχο για «επιθεωρήσεις ασφάλειας οχημάτων και εξοπλισμού».

Μιλώντας στο Associated Press, ένας ανώνυμος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την αναφορά, προσθέτοντας ότι, ενώ η απόφαση για απόλυση των έξι μελών της Πολεμικής Αεροπορίας βασίστηκε σε μία επιθεώρηση, η μονάδα δεν είχε συμμορφωθεί με τους κανονισμούς για αρκετό καιρό.

Υποστήριξε επίσης ότι η κίνηση είχε σκοπό να δείξει ότι, μετά από αρκετές διαμάχες, η Πολεμική Αεροπορία έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση σχετικά με την πειθαρχία του προσωπικού που χειρίζεται πυρηνικά μέσα.

Σε ένα περιβόητο περιστατικό το 2007, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 απογειώθηκε από τη βάση Minot της Βόρειας Ντακότα ενώ, ήταν κατά λάθος φορτωμένο με έξι πυρηνικές κεφαλές W80-1 και προσγειώθηκε, διασχίζοντας τις ΗΠΑ από τον βορρά μέχρι τον νότο, στη Λουιζιάνα.

Το 2014, η αεροπορική βάση του Μάλμστρομ στη Μοντάνα επλήγη από ένα άλλο σκάνδαλο που οδήγησε τους μισούς από τους 183 αξιωματικούς της εκτόξευσης πυραύλων να κατηγορούνται για εξαπάτηση που αποσκοπούσε στην λήψη υψηλότερων βαθμολογιών στις μηνιαίες δοκιμές επάρκειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα