ΑΘΗΝΑ
14:35
|
27.04.2024
Η πρόεδρος του δικαστηρίου σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να παρέμβει στην υπόθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νομική δίωξη για την επιβολή ενός καθεστώτος σύγχρονης δουλείας αντιμετωπίζουν στον Ισημερινό στελέχη μιας ιαπωνικής εταιρείας συγκομιδής μπανάνας.

Η δίωξη έρχεται μετά από εντολή προς την εταιρεία τον περασμένο μήνα να αποζημιώσει πρώην εργάτες και τις οικογένειές τους για δεκαετίες εκμετάλλευσης.

Fotos: Ecuador: La dignidad de los sin derechos | Planeta Futuro | EL PAÍS

Τη Δευτέρα, δικαστήριο του Ισημερινού ανακοίνωσε επίσημα κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων και εργασιακή εκμετάλλευση σε βάρος τριών ανώτερων υπαλλήλων της Furukawa Plantaciones C.A., μιας ιαπωνικής εταιρείας που εμπορεύεται και εξάγει αβάκα, ένα είδος μπανάνας, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή σχοινιού, χαρτιού, φακελλίσκων τσαγιού και χαρτονομισμάτων.

Abacá: esclavitud moderna en los campos de Ecuador | Plan V

Τα τρία στελέχη κατηγορούνται επίσης για εργατικές παραβάσεις επί παιδιών και εφήβων.

Η μήνυση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η χώρα της Νότιας Αμερικής κατηγορεί μια εταιρεία και τα στελέχη της για άσκηση σύγχρονης δουλείας.

Η δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης, Σουζάνα Σοτομαγιόρ, τόνισε τη σημασία των κατηγορητηρίων, σημειώνοντας ότι αρκετά κυβερνητικά υπουργεία προσπάθησαν να παρέμβουν στη μήνυση πριν αυτή εκδικαστεί.

«Αναρωτιέμαι: ποια ήταν η εμπλοκή των δημόσιων φορέων πριν από την έναρξη της ποινικής διαδικασίας;» ρώτησε η δικαστής, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας υποτίθεται ότι προστατεύει τους πολίτες της.

Το ζήτημα της πιθανής εμπλοκής της κυβέρνησης στο σχέδιο εργασιακής εκμετάλλευσης πρόκειται να εξεταστεί σε ξεχωριστή δίκη.

Η Furukawa, η οποία δραστηριοποιείται στον Ισημερινό για σχεδόν 60 χρόνια, ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2018, όταν το γραφείο του Διαμεσολαβητή του Ισημερινού δημοσίευσε μια έκθεση που κατηγορούσε την εταιρεία ότι παρέχει στους υπαλλήλους της «υπανθρώπινες» συνθήκες στέγασης, εκμεταλλεύεται εφηβική και παιδική εργασία και αγνοεί εργασιακά δικαιώματα.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι πολλοί από τους εργάτες της φυτείας έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους για εξοπλισμό όπως ματσέτες και γάντια, καθώς και φάρμακα και υγειονομική περίθαλψη, ενώ μόλις τους βρίσκονταν αρκετά χρήματα για να καλύψουν το κόστος της διατροφής τους.

Fotos: Ecuador: La dignidad de los sin derechos | Planeta Futuro | EL PAÍS

Τον περασμένο μήνα, ένα δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι της Furukawa, πολλοί από τους οποίους είναι Αφρο-Εκουαδοριανοί, είχαν υποστεί φυλετικές διακρίσεις και ήταν θύματα υποτέλειας. Η εταιρεία διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση σε 123 εργαζόμενους.

Η εταιρεία μαζί με πολλά κυβερνητικά υπουργεία έλαβαν επίσης εντολή να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη, η οποία θα δημοσιευόταν στα μέσα ενημέρωσης και στις ιστοσελίδες τους, αναφέροντας ονομαστικά και τους 123 εργαζομένους.

Η Furukawa δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο σχετικά με την αγωγή, αλλά ένας από τους κατηγορούμενους, ο Μαρτσέλο Αλμέιδα, πρώην επικεφαλής της εταιρείας στον Ισημερινό, είχε επιμείνει στο παρελθόν ότι δεν γνώριζε τυχόν παραβιάσεις στις φυτείες.

Ισχυρίστηκε ότι η Furukawa είχε νοικιάσει γη σε συμβασιούχους και ότι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα