ΑΘΗΝΑ
21:23
|
02.05.2024
Η δικαιοσύνη θα εξετάσει αν προκλήθηκε επιδημία εξ αμελείας, πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας και αν υπήρξε άρνηση λήψης αποφάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έρευνα σχετικά με την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορονοϊού, το 2020, και συγκεκριμένα στην περιφέρεια του Μπέργκαμο όπου επλήγη ιδιαίτερα και έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο από τις τραγικές φωτογραφίες με τα κονβόι στρατιωτικών αυτοκινήτων που μετέφεραν φέρετρα, διεξάγει η ιταλική δικαιοσύνη σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και του πρώην υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Την είδηση μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RAI, προσθέτοντας ότι η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο της περιφέρειας της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, τον πρόεδρο του Ανώτατου Ιδρύματος Υγείας Σίλβιο Μπρουζαφέρο και τον πρώην επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας Άντζελο Μπορέλι.

Η υπόθεση σχετίζεται με τα μέτρα που ελήφθησαν πριν από τρία χρόνια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή του Μπέργκαμο. Η ιταλική δικαιοσύνη θα εξετάσει αν προκλήθηκε επιδημία εξ αμελείας, πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας και αν υπήρξε άρνηση λήψης αποφάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Stampa, στην ευρύτερη περιοχή του Μπέργκαμο από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκαν 6.000 περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με τον μέσο όρο προηγούμενων ετών εξαιτίας της COVID-19.

Η έρευνα διήρκεσε πάνω από τρία χρόνια με τον γενικό εισαγγελέα Αντόνιο Τσιαπάνι, να κάνει λόγο για μια δύσκολη διαδικασία που πέρασε μέσα από έναν δαίδαλο εγγράφων, μαρτυριών, ενεργειών, παραλείψεων και τεχνικών δυσκολιών. «Ο στόχος μου όμως είναι να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά συνέβη», δήλωνε καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας μαζί με τη συνάδελφό του Μαρία Κριστίνα Ρότα, όσο αναζητούσαν τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έγκλημα, ποια συμπεριφορά ήταν κατακριτέα αλλά δεν περιλαμβανόταν στον ποινικό κώδικα και τι απλά αποτελούσε «αντικειμενική αδυναμία» να αντιμετωπιστεί η πανδημία που κατάπιε μια ολόκληρη επαρχία, όπως αυτή του Μπέργαμο και ειδικότερα το Νέμπρο και το Αλζάνο.

Μένει να φανεί αν η έρευνα θα οδηγήσει σε παραπομπές σε δίκη ή αν θα μπει στο αρχείο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κόντε και ο πρώην υπουργός Υγείας Σπεράντσα δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν με την δικαιοσύνη τονίζοντας ότι έλαβαν αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών.

«Μαθαίνω από τα πρακτορεία Τύπου νέα σχετικά με την έρευνα του Μπέργκαμο. Δηλώνω τη μέγιστη διαθεσιμότητα και τη συνεργασία μου με το δικαστικό σώμα», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μπορεί να παρουσιαστεί ήρεμος μπροστά στη χώρα και τους Ιταλούς πολίτες, επειδή εργάστηκε «με τη μέγιστη δέσμευση και με πλήρες αίσθημα ευθύνης» σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές που βίωσε η Ιταλική Δημοκρατία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα