ΑΘΗΝΑ
03:36
|
26.04.2024
Την οργή του Ρώσου Προέδρου προκάλεσε επίθεση ενόπλων δολιοφθορέων κατά ΙΧ αμάχων με δύο νεκρούς και έναν τραυματία στο Μπριάνσκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Τρομοκρατική επίθεση» στη νότια συνοριακή περιοχή της Ρωσίας Μπριάνσκ με δύο νεκρούς και έναν 11χρονο τραυματία κατήγγειλε σήμερα το απόγευμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαιώνοντας πως θα συντρίψει την «ουκρανική ομάδα σαμποτέρ» που έριξε πυρά εν ψυχρώ εναντίον αμάχων.

Ειδικότερα σε σημερινό τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πούτιν κατηγόρησε ομάδα Ουκρανών πως άνοιξε πυρ εναντίον αμάχων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, μεταξύ των οποίων παιδιά.

«Οι δολιοφθορείς ήξεραν πολύ καλά πως έκαναν επίθεση σε αυτοκίνητο πολιτών. Είδαν πως ήταν αμάξι πολιτών και πως μέσα υπήρχαν παιδιά, πως ήταν ένα απλό αυτοκίνητο Niva, και παρόλα αυτά άνοιξαν πυρ εναντίον τους… Δεν θα καταφέρουν τίποτε. Θα τους συντρίψουμε» διαβεβαίωσε ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέροντας πως η ομάδα των δραστών αποτελούνταν «από το είδος των ανθρώπων που θέλουν να κλέψουν από τη Ρωσία» την ιστορία, τις παραδόσεις και τη γλώσσα της.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB ανέφερε αρχικά ότι ο στρατός και η FSB προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν «μια ένοπλη ομάδα Ουκρανών εθνικιστών» που είχαν διασχίσει τα σύνορα. Ακολούθως ανέφερε πως η κατάσταση είναι υπό τον έλεγχο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και μετά πως βρέθηκε μεγάλος αριθμός εκρηκτικών μηχανισμών και πως η εκκαθάρισή τους ήταν σε εξέλιξη. Δεν έκανε αναφορά σε πληροφορίες που μετέδωσαν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων σύμφωνα με τα οποία συνελήφθησαν όμηροι.

Πάντως, σε δύο βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, ένοπλοι άνδρες που αυτοαποκαλούνται «Σώμα Ρώσων Εθελοντών» δήλωσαν πως διέσχισαν τα σύνορα για να πολεμήσουν το «καταραμένο καθεστώς του Πούτιν και του Κρεμλίνου» όπως το αποκάλεσαν. Χαρακτηρίζοντας τους εαυτούς τους «απελευθερωτές», οι ένοπλοι κάλεσαν τους Ρώσους να πάρουν τα όπλα και να ξεσηκωθούν εναντίον των αρχών. Ισχυρίστηκαν ότι δεν άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα προσδιορίσουν ποιος έφερε την ευθύνη και πως ο Πούτιν ενημερωνόταν από τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για την κατάσταση.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για προβοκάτσια

Αντίθετη άποψη έχει η κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter: «Η ιστορία για ουκρανική ομάδα σαμποτάζ στη ΡΟ (Ρωσική Ομοσπονδία) είναι κλασική σκόπιμη πρόκληση». Υποστήριξε πως η Ρωσία «θέλει να τρομάξει τον λαό της προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση σε μια άλλη χώρα και την αυξανόμενη φτώχεια έπειτα από έναν χρόνο πολέμου».

Παράλληλα, ο Αντρίι Γιούσοφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, υπαινίχθηκε πως η επινόηση της ομάδας σαμποτέρ είναι μια ένδειξη της εσωτερικής διαμάχης στο εσωτερικό της Ρωσίας, λέγοντας: «Είναι άνθρωποι που με όπλα στα χέρια πολεμούν το καθεστώς του Πούτιν και εκείνους που το υποστηρίζουν… Ίσως οι Ρώσοι θα αρχίσουν να ξυπνάνε, να αντιλαμβάνονται κάτι και να λαμβάνουν κάποια συγκεκριμένα βήματα».

Την Τετάρτη, βρετανικές μυστικές στρατιωτικές υπηρεσίες ισχυρίστηκαν πως η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις με drones στην Ουκρανία από την περιοχή Μπριάνσκ, που βρίσκεται βόρεια της Ουκρανίας και είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο σε σχέση με άλλα σημεία εκτόξευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα