ΑΘΗΝΑ
09:02
|
25.04.2024
Η Κίνα έχει το προβάδισμα σε 37 από τις 44 κρίσιμες τεχνολογίες αιχμής, κερδίζοντας σήμερα το προβάδισμα στην κούρσα του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το «Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας» (ASPI)  είναι μια δεξαμενή σκέψης αμυντικής και στρατηγικής πολιτικής με έδρα την Καμπέρα που παρακολουθεί θέματα που αφορούν την «καρδιά» του σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε δυτικές χώρες και ανταγωνιστικές δυνάμεις με πρώτη την Κίνα. Σήμερα, λοιπόν, σε έκθεση που δημοσιοποίησε σχετικά με τον ανταγωνισμό στην αρένα της τεχνολογίας αιχμής κατέγραψε ως αναμφισβήτητο το γεγονός πως η Κίνα «έχει εκπληκτικό προβάδισμα» σε 37 από τις 44 κρίσιμες τεχνολογίες αιχμής εκτιμώντας (όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς) «ενώ οι δυτικές δημοκρατίες χάνουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην έρευνα» σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία, το διάστημα, η άμυνα και η ενέργεια.

Σε σχετική μελέτη της αυστραλιανής δεξαμενής σκέψης που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών) επισημαίνεται πως σε ορισμένους τομείς, τα 10 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα έχουν τη βάση τους στην Κίνα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έρχεται συχνά στη δεύτερη θέση παρότι είναι πρωτοπόρες σε υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, κβαντικούς υπολογιστές, μικρούς δορυφόρους και εμβόλια.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν πως «οι δυτικές δημοκρατίες» υστερούν στον διεθνή τεχνολογικό ανταγωνισμό και δη σε σημαντικές επιστημονικές και ερευνητικές ανακαλύψεις, προτείνοντας άμεσα περισσότερες κρατικές επενδύσεις στην έρευνα. Προτείνει επίσης σε δυτικές χώρες να συνεργαστούν περισσότερο για να δημιουργήσουν «ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού» και να επιταχύνουν τα βήματά τους σε «στρατηγικά κρίσιμες τεχνολογίες».

Επισημαίνει δε πως μέσα στην τελευταία πενταετία η Κίνα είχε εκδώσει το 48,49% εργασιών επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας αιχμής σε τομείς όπως οι προηγμένοι κινητήρες υπερηχητικών αεροσκαφών, φιλοξενώντας στο έδαφός της επτά από τα 10 κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα στον πλανήτη.

Αναφέρει επίσης πως με τις πρωτοποριακές επιδόσεις τής σε επιστήμες και τεχνολογία, θα μπορούσε «να συσκοτίσει» τις κατασκοπευτικές δυνατότητες δυτικών χωρών (Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία) που αποκαλούνται συχνά με την κωδική ονομασία  «Πέντε Μάτια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα