ΑΘΗΝΑ
20:57
|
06.05.2024
Μια 56χρονη Βελγίδα υποβλήθηκε μετά από αίτημά της σε ευθανασία στην 16η επέτειο από την ημέρα που σκότωσε τα πέντε παιδιά της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια 56χρονη Βελγίδα που δολοφόνησε τα πέντε παιδιά της πριν 16 χρόνια, υποβλήθηκε μετά από αίτημά της σε ευθανασία.

Η Ζενεβιέβ Λερμίτ σκότωσε τον γιο της και τις τέσσερις κόρες της, ηλικίας 3 έως 14 ετών, στην πόλη Νιβέλ στις 28 Φεβρουαρίου 2007, ενώ ο πατέρας τους έλειπε.

Στη συνέχεια προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αλλά δεν τα κατάφερε και κατέληξε να καλεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για βοήθεια.

Η γυναίκα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2008, πριν μεταφερθεί σε ψυχιατρείο το 2019.

Στο Βέλγιο ο νόμος επιτρέπει στους ανθρώπους να επιλέξουν να υποστούν ευθανασία, εάν κριθεί ότι υποφέρουν από «αφόρητη», όχι μόνο σωματική, αλλά και ψυχολογική ταλαιπωρία, που δεν μπορεί να θεραπευτεί.

Το άτομο πρέπει να έχει επίγνωση της απόφασής του και να μπορεί να εκφράσει την επιθυμία του με αιτιολογημένο και συνεπή τρόπο.

«Είναι αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία που ακολούθησε η κυρία Λερμίτ, με τις διάφορες ιατρικές γνωματεύσεις να έχουν συγκεντρωθεί», είπε ο δικηγόρος της.

Η ψυχολόγος Εμιλί Μαρουά είπε στο κανάλι RTL-TVI ότι η Λερμίτ πιθανότατα επέλεξε να πεθάνει στις 28 Φεβρουαρίου σε μια «συμβολική χειρονομία σεβασμού προς τα παιδιά της».

«Μπορεί επίσης να ήταν για να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε, γιατί ουσιαστικά ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή της όταν τα σκότωσε», είπε η ψυχολόγος.

Ο πενταπλός φόνος το 2007 και η επακόλουθη δίκη απασχόλησαν πολύ το Βέλγιο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι της Λερμίτ υποστήριξαν ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένη και δεν έπρεπε να οδηγηθεί στη φυλακή. Όμως το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για φόνο εκ προμελέτης και την καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Το 2010 η Λερμίτ υπέβαλε πολιτική αγωγή απαιτώντας έως και τρία εκατομμύρια ευρώ από έναν πρώην ψυχίατρο, ισχυριζόμενος ότι η «αδράνειά» του δεν κατάφερε να αποτρέψει τους φόνους, αλλά κατέληξε να εγκαταλείπει τη δικαστική μάχη μετά από 10 χρόνια.

Το 2022, περίπου 2.966 άνθρωποι πέθαναν μέσω ευθανασίας στο Βέλγιο, αριθμός που συνιστά αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2021.

Ο καρκίνος παραμένει η πιο κοινή αιτία, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδόν σε τρία από τα τέσσερα αιτήματα ο ασθενής παρουσίασε «αρκετούς τύπους ταλαιπωρίας, τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής».

Από το 2014, το Βέλγιο επέτρεψε να βοηθηθούν τα παιδιά να πεθάνουν εξίσου με τους ενήλικες, εάν είναι άρρωστα στο τελικό στάδιο και πονούν πολύ και εάν υπάρχει γονική συναίνεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Ακυρώνεται η τελετή αποφοίτησης στο Κολούμπια λόγω κινητοποιήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα