ΑΘΗΝΑ
03:52
|
08.05.2024
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που διέταξε την απενεργοποίηση του Κέντρου Τηλεδιοίκησης διορίστηκε στην επιτροπή έρευνας του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εύλογες αντιδράσεις προκαλεί η επιλογή του μεταβατικού υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργου Γεραπετρίτη, να διορίσει στην «Ειδική Επιτροπή» της κυβέρνησης για το εγκληματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Θανάση Ζηλιασκόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο λόγος είναι απλός: Ο Ζηλιασκόπουλος (που σήμερα είναι καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετέχει μεταξύ άλλων στο προεδρείο του ΤΑΙΠΕΔ από τον Ιούνιο του 2021) διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταξύ 2010 και 2015 συμβάλλοντας αποφασιστικά στη «σφαγή» και τον κατακερματισμό της επιχείρησης. Ο Ζηλιασκόπουλος δεν έκανε μόνον μαζικές απολύσεις (για να παρουσιάσει κερδοφόρα την επιχείρηση σε βάρος της ασφάλειας και της ποιότητας των υπηρεσιών) αλλά έδωσε και εντολή για την απενεργοποίηση του Κέντρου Τηλεδιοίκησης του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών που είχε κοστίσει στο ελληνικό κράτος περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ! Από τη διαχείριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επί Ζηλιασκόπουλου φθάσαμε σήμερα να θρηνούμε στα Τέμπη δεκάδες ανθρώπους όχι βεβαίως από «ανθρώπινο λάθος» αλλά επειδή, μεταξύ πολλών άλλων, εν έτει 2023 δεν υπάρχει αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης της σιδηροδρομικής κίνησης.

Είναι, κοντολογίς, σαν να έχει βάλει ο Γεραπετρίτης τον λύκο… να φυλάει τα πρόβατα.

Το γεγονός αυτό αξιοποίησε άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον αρμόδιο τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Παππά, να παρατηρεί σε ανάρτησή του στο Facebook πως η εξέλιξη συνιστά «κοροϊδία και προσβολή», τονίζοντας:

«Ο κ. Ζηλιασκόπουλος μέλος της επιτροπής Γεραπετρίτη. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2010 έως το 2015. Θα ελέγξει ο ίδιος τις ευθύνες του. Κοροϊδία και προσβολή».

 Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, (κόμμα που επί των ημερών του και με υπουργό Μεταφορών τον Χρήστο Σπίρτζη πούλησε την τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie για 45 εκατ. ευρώ ώστε να γίνει η σημερινή Hellenic Train), έσπευσε να ασκήσει κριτική (δίχως ίχνος αυτοκριτικής…) για την απόφαση Γεραπετρίτη.

«Η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του σήμερα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει:

«Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα. Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κος Μητσοτάκης: Ότι όλα είναι ένα “τραγικό ανθρώπινο λάθος” και “διαχρονικές οι ευθύνες”. Τα αίτια όμως που οδήγησαν στην τραγωδία δε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις Επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές».

Σε κάθε περίπτωση η προβληματική σύνθεση της επιτροπής Γεραπετρίτης προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η επιτροπή “εμπειρογνωμόνων”, που έστησε η κυβέρνηση, φαίνεται ότι έχει ως βασική της αποστολή να “τεκμηριώσει” το προαποφασισμένο πόρισμα, περιορίζοντάς το σε ένα “ανθρώπινο λάθος” και βγάζοντας λάδι την εγκληματική πολιτική της ιδιωτικοποίησης, του ξεχαρβαλώματος των σιδηροδρόμων και της κερδοφορίας, που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εισβολή στη Ράφα

Ένα σκίτσο του Ιορδανού Emad Hajjaj για τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών εν μέσω διαπραγματεύσεων για εκεχειρία.
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα