ΑΘΗΝΑ
17:26
|
01.05.2024
Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Κακετά της Κολομβίας, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες και οι όμηροι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας αστυνομικός και ένας πολίτης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων στην επαρχία Κακετά της Κολομβίας την Πέμπτη και 79 αστυνομικοί και εννέα εργαζόμενοι σε πετρελαιοπηγές συνελήφθησαν όμηροι από μέλη αγροτικών κοινοτήτων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η βία ξέσπασε σε τμήμα του δήμου Σαν Βισέντε ντελ Κάγουαν, όπου μέλη αγροτικών και ιθαγενών κοινοτήτων απέκλεισαν την πρόσβαση σε ένα κοίτασμα πετρελαίου και έβαλαν φωτιά, είπε η εθνική αστυνομία, ζητώντας τη βοήθεια της Emerald Energy να φτιάξει δρόμους.

Ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος διέταξε αξιωματούχους άμυνας και εσωτερικών χώρων στην περιοχή, κατήγγειλε τις δολοφονίες στο Twitter.

«Έχουμε ένα λαϊκό κίνημα που με τον αποκλεισμό του και την επιρροή ομάδων που θέλουν να καταστρέψουν αυτήν την κυβέρνηση και να βυθίσουντην Κολομβία σε πόλεμο, κατέληξε να δολοφονήσει έναν νεαρό αστυνομικό», είπε.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα θα πρέπει να ερευνήσει τις δολοφονίες, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός θα πρέπει να φροντίσει όσους κρατούνται όμηροι, πρόσθεσε.

«Περιμένω από τους δράστες τη μονομερή απελευθέρωση κυβερνητικών αξιωματούχων πριν προκληθεί νέα κλιμάκωση της βίας», πρόσθεσε ο Πέτρο.

Το γραφείο του διαμεσολαβητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κάρλος Καμάργκο επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι ένας αστυνομικός και ένας πολίτης σκοτώθηκαν. Αξιωματούχοι από το γραφείο του Καμάργκο συνόδευαν τους αστυνομικούς και τους υπαλλήλους της Emerald που κρατούνταν, ανέφερε το γραφείο στο Twitter.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κολομβιανή αστυνομία, οι δύο άνθρωποι που σκοτώθηκαν χθες χτυπήθηκαν από σφαίρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαφωνούντες της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, δρουν στην περιοχή και δεν αποκλείεται να εμπλέκονται στα επεισόδια.

Οι διαδηλώσεις κοντά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ή σε μεταλλεία είναι συχνές στην Κολομβία, όπου κοινότητες πιέζουν οι εταιρείες να αναλάβουν την κατασκευή υποδομών, κυρίως δρόμων και σχολείων.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της Emerald Energy όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προσπάθησε να της ζητήσει σχόλιο για τα επεισόδια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα