ΑΘΗΝΑ
16:00
|
24.04.2024
Ο Κριστόφ Σιετσιόρα, κατηγορεί την ΕΕ πως προσπαθεί να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων κηρύσσοντας «επισιτιστικό πόλεμο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 33χρονος Πολωνός υφυπουργός Γεωργίας Κριστόφ Σιετσιόρα είπε φωναχτά αυτό που σκέφτονται τα τελευταία χρόνια αρκετά εκατομμύρια Ευρωπαίοι: η ΕΕ εξαπολύει «επισιτιστικό πόλεμο» επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις ευρωπαϊκές διατροφικές συνήθειες ώστε να μυήσει τους πολίτες στην…εντομοφαγία, λανσάροντάς την σαν πιο φθηνή και «βιώσιμη διατροφή».

Polish-Serbian talks - Ministry of Agriculture and Rural Development -  Gov.pl website
Κριστόφ Σιετσιόρα

Αφορμή για την αντίδραση του Πολωνού αξιωματούχου έδωσε η απόφαση που ενέκρινε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρήση γρύλλων και σκαθάρια Alphitobius diaperinus στα τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέστηκε, μάλιστα, πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής της ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, που είχε εκδοθεί τον Αύγουστο του 2021 πως «οι κατεψυγμένοι και αποξηραμένοι γρύλλοι είναι ασφαλείς για προτεινόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης».

Μιλώντας σήμερα στο πολωνικό ραδιοσταθμό Lodz ο Κριστόφ Σιετσιόρα κατηγόρησε ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ πως προσπαθούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες και τάσεις στην Ευρώπη παρομοιάζοντας την πρόσφατη απόφαση για την χρήση εντόμων στα τρόφιμα με «κήρυξη πολέμου» και «επισιτιστικό πόλεμο».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η πολωνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με αυτές τις… «εναλλακτικές διατροφικές προτάσεις» της ΕΕ, προσθέτοντας πως δεν μπορεί η ΕΕ «να μας πει τι και πόσο θα τρώμε».

Πρόσθεσε ακόμη πως μολονότι η πολωνική κυβέρνηση δε σκοπεύει να απαγορεύσει τη χρήση εντόμων στα τρόφιμα εντούτοις είναι αποφασισμένη «να προστατεύσει τις παραδοσιακές διατροφικές αξίες και συνήθειες αλλά και την ελευθερία επιλογής».

Πάντως, κάποιοι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες έχουν αρχίσει πειραματικά το σερβίρισμα τροφίμων με έντομα. Τον Φεβρουάριο Ιταλός επιχειρηματίας που έχει αλυσίδα εστιατορίων στο Τορίνο δήλωσε πως σχεδιάζει να πουλήσει ψωμί «εμπλουτισμένο με γρύλλους σε σκόνη», φέρνοντας σαν παράδειγμα μία ιταλική εταιρία που φτιάχνει κράκερ με το ίδιο υλικό.

Grilo cricket energy bar review | CHOICE

Στη Γερμανία τα πράγματα είναι πιο «προχωρημένα» καθώς ήδη από το 2018, οι ακρίδες βρίσκονται στο μενού του εστιατορίου «Australian Bar & Kitchen» της Νυρεμβέργης. Ίσως, γιατί ο πληθυσμός αποδεικνύεται πιο δεκτικός σε «εντομοτροφικούς» πειραματισμούς, καθώς σχετικά πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας εταιρείας YouGov κατέγραψε πως το 13% όλων των Γερμανών έχει ήδη δοκιμάσει έντομα, ή σκοπεύει να το κάνει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο Ελ. Βενιζέλος

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα