ΑΘΗΝΑ
20:11
|
01.05.2024
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν πέντε μέρες μετά το πογκρόμ τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν έποικοι κατά των Παλαιστινίων στο χωριό Χουάρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κινητοποίηση αλληλεγγύης στο πλευρό των Παλαιστινίων του χωριού Χουάρα που δέχθηκαν την περασμένη Κυριακή μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις Εβραίων εποίκων πραγματοποίησαν σήμερα μετ’ εμποδίων εκατοντάδες Ισραηλινοί αριστεροί ακτιβιστές.

Κομβόι 10 λεωφορείων έφθασε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι έξω από το χωριό Χουάρα αλλά σταμάτησαν μπροστά σε μπλόκο του στρατού που τους απαγόρευσε την είσοδο με την δικαιολογία πως η περιοχή κηρύχθηκε…προσωρινά «στρατιωτική ζώνη».

Οι εκατοντάδες ακτιβιστές δεν πείστηκαν. Κατέβηκαν από τα λεωφορεία και άρχισαν να ξεδιπλώνουν παλαιστινιακές σημαίες και πανό που έγραφαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τους κατοίκους του μαρτυρικού χωριού που υπέστη το πογκρόμ βάρβαρων επιθέσεων στις 26 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 37χρονου, τον τραυματισμό τουλάχιστον 380 άλλων αλλά και πολλές δεκάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Οι Ισραηλινοί ακτιβιστές, πολλοί εκ των οποίων ήταν μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων , όπως οι οργανώσεις, «Looking the Occupation in the Eye» και «Standing Together», αλλά και στελέχη ή μέλη κομμάτων με πρώτο το αντιπολιτευόμενο «Εργατικό Κόμμα», όπως ο πρώην πρόεδρος της Κνέσετ (σ.σ. ισραηλινή βουλή), Αβραάμ Μουργκ και ο βουλευτής Γκιλάντ Καρίβ. Φωνάζοντας το σύνθημα «Οι ζωές των Παλαιστινίων Μετράνε» προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο του στρατού και να περάσουν στο χωριό για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους χωρικούς.

Ωστόσο, στη θέα της δράσης των ακτιβιστών, οι στρατιώτες πήραν εντολή να διαλύσουν την κινητοποίηση αλληλεγγύης ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δεκάδες δακρυγόνα. Δεν δίστασαν να ασκήσουν βία στους διαδηλωτές ρίχνοντας κατάχαμα και τον πρώην πρόεδρο της Κνέσετ.

Αυτά ενώ την ίδια ώρα, ο στρατός έκανε τα στραβά μάτια στις διελεύσεις αυτοκινήτων εποίκων από την περιοχή που υποτίθεται πως ήταν «στρατιωτική ζώνη».

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών-στρατιωτών έληξαν μετά από ώρα και έπειτα από τη σύλληψη τεσσάρων διαδηλωτών.

Ο πρώην βουλευτής του ισραηλινού αριστερού κόμματος Μέρετζ, Μόσι Ραζ, καταδίκασε την αντίδραση του στρατού  και την απαγόρευση εισόδου των διαδηλωτών στο χωριό Χουάρα τονίζοντας αργότερα σε ανάρτησή του στο Τουίτερ:

«Η ανακοίνωση του στρατού πως απαγορεύει σε Ισραηλινούς πολίτες μία επίσκεψη αλληλεγγύης στο χωριό Χουάρα είναι η ουσία της πολιτικής της κατοχής που επιτρέπει την είσοδο σε αυτούς που εξαπολύουν τα πογκρόμ και απαγορεύει την πρόσβαση ειρηνικών ακτιβιστών. Αυτό είναι κατοχή».

Νωρίτερα, εκατοντάδες κάτοικοι του χωριού Χουάρα προσπάθησαν να διαδηλώσουν ενάντια στη βία των εποίκων και του στρατού κατοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα