ΑΘΗΝΑ
13:28
|
17.05.2024
Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια ανήλικοι αντιμέτωποι με σοβαρούς κινδύνους σε περιοχές της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας που επλήγησαν από τον σεισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για σοβαρούς κινδύνους που απειλούν 3,7 εκατομμύρια παιδιά σε περιοχές της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας που επλήγησαν από τον σεισμό του περασμένου μήνα, προειδοποίησε χθες Το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), μετά την επίσκεψη στην χώρα της επικεφαλής του.

Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε τη γειτονική Τουρκία σκότωσε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 6.000 στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους και ιατρούς, ενώ σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μόνο στη Συρία, τουλάχιστον 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό.

«Τα 3,7 εκατομμύρια παιδιά στις πληγείσες περιοχές της Συρίας αντιμετωπίζουν πολλές αυξανόμενες και δυνητικά καταστροφικές απειλές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η UNICEF κάνοντας λόγο για τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της καταστροφής καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο ασθενειών και την «έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες για οικογένειες που έμειναν ευάλωτες μετά από σχεδόν 12 χρόνια συγκρούσεων».

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, η οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή της στη Συρία, χθες Πέμπτη, είπε ότι «τα παιδιά της Συρίας έχουν ήδη υπομείνει ανείπωτη φρίκη και θλίψη».

Ο σεισμός και οι μετασεισμοί «όχι μόνο κατέστρεψαν περισσότερα σπίτια, σχολεία και χώρους για να παίζουν τα παιδιά, αλλά κατέστρεψαν επίσης κάθε αίσθηση ασφάλειας για τόσα πολλά από τα πιο ευάλωτα παιδιά και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της UNICE, απαιτούνται 172,7 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή άμεσης σωτήριας υποστήριξης σε 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 2,6 εκατομμυρίων παιδιών, που επλήγησαν από τον σεισμό στη Συρία.

«Η παροχή πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, όπως το ασφαλές νερό, η υγειονομική περίθαλψη και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη» μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τη ζωή τους, πρόσθεσε η κ.Ράσελ στη δήλωσή της.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προέτρεψε την Τετάρτη τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη βορειοδυτική Συρία που επλήγη από τον σεισμό, στην πρώτη επίσκεψή του σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενάντια στην κακοφωνία: H ενδοοικογενειακή βία ως ζήτημα δημόσιας υγείας

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου

Τέσσερις νεκροί από ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν το Τέξας

Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στον γυναικοκτόνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα