ΑΘΗΝΑ
20:21
|
06.05.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της οικοδέσποινας Ινδίας αναγνώρισε ότι η πόλωση σχετικά με την Ουκρανία κατέστησε αδύνατη την έκδοση κοινής δήλωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανεπιτυχείς αποδείχθηκαν οι προσπάθειες της οικοδέσποινας Ινδίας να αποτρέψει την επισκίαση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Νέο Δελχί από την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ινδία είναι φέτος εκ περιτροπής πρόεδρος της Ε.Ε. και η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες της G20 ενόψει της συνόδου κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Τελικά, τα δύο αντίπαλα μπλοκ – τα δυτικά έθνη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Ρωσία μαζί με την Κίνα – δεν κατάφεραν να συμβιβάσουν τις διαφορές τους σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα ήταν ευρέως αναμενόμενο. Στην Ινδία, η οποία είχε δηλώσει πως δε θα ήθελε το ζήτημα της Ουκρανίας να παραλύσει τη διαδικασία και προσπάθησε να εξισορροπήσει τις αντιμαχόμενες τάσεις, δεν έμεινε άλλη επιλογή παρά να εκδώσει μια «περίληψη της προεδρίας», που να συνοψίζει τις διήμερες συνομιλίες και να σημειώνει τα σημεία διαφωνίας.

Οι εντάσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία κυριάρχησαν στη συνάντηση, παρά το γεγονός ότι ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, προέτρεψε μέσω τηλεδιάσκεψης τους συγκεντρωμένους υπουργούς Εξωτερικών να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να αναζητήσουν σημεία συναίνεσης σε έναν πολυμερή κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της συγκέντρωσης, την οποία αργότερα ο Λαβρόφ χαρακτήρισε ως «θυμωμένη» συνομιλία.

Στη δήλωσή του στη σύνοδο κορυφής, ο Μπλίνκεν έβαλε στο στόχαστρο τη Μόσχα, λέγοντας ότι η συγκέντρωση «αμαυρώθηκε από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας» στην Ουκρανία. Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Δύση ότι μετέτρεψε την G20 σε «τσίρκο» και πως με αυτόν τον τρόπο, «θάβει» τη δυνατότητα μιας συμφωνίας για τη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Μόντι, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση του κυβερνώντος δεξιού κόμματός του, Bharatiya Janata, συνήθως μιλάει στα Χίντι στις διεθνείς διαδικασίες, έκανε μια αξιοσημείωτη υποχώρηση, μιλώντας στα αγγλικά.

Είπε πως μιλά εκ μέρους των χωρών του Παγκόσμιου Νότου και υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους μια κοινή ευθύνη απέναντί τους, ενώ επανέλαβε το σύνθημα που επέλεξε η Ινδία για την προεδρία της G20: «Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον».

«Μετά από χρόνια προόδου, κινδυνεύουμε σήμερα να επιστρέψουμε στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες παλεύουν με μη βιώσιμα χρέη ενώ προσπαθούν να εξασφαλίσουν επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια», είπε.

«Επίσης επηρεάζονται περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη, που προκαλείται από τις πλουσιότερες χώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προεδρία της G20 της Ινδίας προσπάθησε να δώσει φωνή στον Παγκόσμιο Νότο», πρόσθεσε ο Μόντι.

Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, αναγνώρισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία έχουν πολώσει τον κόσμο, καθιστώντας αδύνατη την έκδοση κοινής δήλωσης.

Είπε ότι η περίληψη που εγκρίθηκε σκιαγράφησε μια σειρά ζητημάτων παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η αναπτυξιακή συνεργασία, η τρομοκρατία και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Στα περιθώρια της συνάντησης ένας δημοσιογράφος πλησίασε τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, και τον ρώτησε πώς αισθάνεται που βρίσκεται στη ζούγκλα.

Ο δημοσιογράφος αναφερόταν προφανώς σε όσα ανέφερε ο Μπορέλ τον Οκτώβριο και στον τρόπο με τον οποίο παρομοίωσε την Ευρώπη με έναν κήπο και τον υπόλοιπο κόσμο με μία ζούγκλα, που απειλεί να εισβάλει στον ευρωπαϊκό κήπο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα