ΑΘΗΝΑ
07:13
|
28.04.2024
«Πότε θα επιστρατεύσουμε τη νέα παραλλαγή;», φέρεται να ρωτά σε μήνυμά του, ο πρώην υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ματ Χάνκοκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ματ Χάνκοκ, ήθελε να «φοβίσει τoυς πάντες [τόσο, ώστε να τα “κάνουν” στα] παντελόνια τους» (“frighten the pants off everyone”) για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους περιορισμούς της κυβέρνησης για τον Covid-19, αποκάλυψε μια σειρά από μηνύματα κειμένου που διέρρευσαν.

Περισσότερα από 100.000 μηνύματα κειμένου διέρρευσαν στην εφημερίδα Sunday Telegraph. Μεταξύ αυτών είναι βρίσκονται και κάποια μηνύματα που φέρεται να ανταλλάχθηκαν μεταξύ του Χάνκοκ και του υπουργικού συμβούλου Σάιμον Κέις. Στα μηνύματα αυτά, ο Κέις φέρεται να υποστήριζε τον Ιανουάριο του 2021 ότι ο «φόβος» θα ήταν «ζωτικός» παράγοντας για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου με τους περιορισμούς για τον Covid.

Τα μηνύματα φαίνεται επίσης να δείχνουν ότι ο Χάνκοκ συζητούσε το πότε θα ήταν η καταλληλότερη στιγμή για να αποκαλύψει στο κοινό πληροφορίες σχετικά με την ανακάλυψη ενός νέου στελέχους του ιού αποβλέποντας στην μεγιστοποίηση της συμμόρφωσης στους κανόνες του λοκντάουν.

«Θα κάνουμε να φοβηθούν [τόσο, ώστε να τα κάνουν] στα παντελόνια τους με το νέο στέλεχος» (“We frighten the pants of (sic) everyone with the new strain”), φέρεται να απάντησε ο Χάνκοκ σε σχετικό μήνυμα του Κέις.

«Πότε θα επιστρατεύσουμε τη νέα παραλλαγή;», φαίνεται να ρωτά ο Χάνκοκ σε επόμενο μήνυμα.

Η συνομιλία, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2020. Ο Χάνκοκ αποκάλυψε μια μέρα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, ότι μια νέα παραλλαγή του Covid-19 είχε εντοπιστεί στη χώρα.

Πέντε ημέρες αργότερα το Λονδίνο και η νοτιοανατολική Αγγλία εισήλθαν σε μια κατάσταση συναγερμού επιπέδου 4, η οποία επέβαλε αυξημένους περιορισμούς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον απέσυρε τα σχέδια για χαλάρωση των περιορισμών. Στις 6 Ιανουαρίου 2021, η Αγγλία εισήλθε σε ένα τρίτο εθνικό λοκντάουν.

Τα αναφερόμενα μηνύματα αποκάλυψαν επίσης ότι ο Χάνκοκ και άλλα κυβερνητικά στελέχη ανησυχούσαν ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, μπορεί να αντισταθεί στα σχέδια επιβολής αυστηρού λοκντάουν στην πόλη. Ο δήμαρχος του Μάντσεστερ, Άντι Μπέρνχαμ, είχε προηγουμένως συγκρουστεί με την κυβέρνηση σχετικά με τα σχέδιά της να επιβάλλει αυστηρή καραντίνα στην περιοχή.

Ο Χάνκοκ φέρεται επίσης να απέρριψε τη συμβουλή του Γενικού Ιατρού της Αγγλίας να αντικαταστήσει τη 14ήμερη καραντίνα για τον Covid με επάλληλα τεστ, επειδή κάτι τέτοιο «θα έδειχνε ότι κάναμε λάθος».

Ο Χάνκοκ απάντησε στις διαρροές λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως υπόθεση δημόσιου συμφέροντος» για την «τεράστια παραβίαση» των γραπτών μηνυμάτων, την οποία περιέγραψε ως «μαζική προδοσία».

«Όπως είδαμε, η απελευθέρωσή τους με αυτόν τον τρόπο προσφέρει κάποια εν μέρει προκατειλημμένα συμπεράσματα που ταιριάζουν σε μια ατζέντα κατά του λοκντάουν», είπε ο Χάνκοκ την Πέμπτη.

Τα μηνύματα δόθηκαν στην Sunday Telegraph από τη δημοσιογράφο Ιζαμπέλ Όουκεσοττ, επικρίτρια της πολιτικής των λοκντάουν, που συνεργαζόταν με τον Χάνκοκ για τα απομνημονεύματά του. Η Όουκεσοττ υποστήριξε ότι οι διαρροή των μηνυμάτων είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάνκοκ παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού, αφού φωτογραφήθηκε να φιλά συνάδελφό του παρά τα μέτρα που είχε και ο ίδιος υποστηρίξει. Το περασμένο φθινόπωρο η κομματική του ιδιότητα ανεστάλη από τους Τόρις, καθώς ο Χάνκοκ δήλωσε πως θα συμμετάσχει σε ριάλιτι σόου επιβίωσης στη ζούγκλα με τον τίτλο «I’m a Celebrity Get Me Out of Here».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα