ΑΘΗΝΑ
14:28
|
27.04.2024
Η Τιχανόφσκαγια συνεχίζει να επιμένει ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020, ενώ περιοδεύει σε δυτικές πρωτεύουσες, ζητώντας κυρώσεις κατά της χώρας της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο του Μινσκ καταδίκασε ερήμην σήμερα την πρώην υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια σε 15 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο περίπου 10.000 δολαρίων.

Η υποστηριζόμενη από τη Δύση Τιχανόφσκαγια, μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, κρίθηκε ένοχη για συνωμοσία για την κατάληψη της εξουσίας με αντισυνταγματικά μέσα, για δημιουργία και ηγεσία εξτρεμιστικής ομάδας, για δημόσιες εκκλήσεις για την κατάληψη της εξουσίας και για άλλες ενέργειες που στοχεύουν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια και υποκίνηση κοινωνικής αναταραχής.

Γράφοντας στο Twitter, η Τιχανόφσκαγια ισχυρίστηκε ότι η ποινή ήταν η «ανταμοιβή» της για την προσπάθεια να ενσταλάξει «δημοκρατικές αλλαγές στη Λευκορωσία». Ωστόσο, είπε ότι δεν σκέφτεται τη δική της ποινή και αντ’ αυτού ζήτησε την απελευθέρωση των «χιλιάδων αθώων, κρατουμένων και καταδικασμένων σε πραγματικές ποινές φυλάκισης».

Η Τιχανόφσκαγια, σύζυγος του φυλακισμένου πολιτικού ακτιβιστή Σεργκέι Τιχανόφσκι, έγινε γνωστή το 2020 όταν έγινε το πρόσωπο της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, αφού ισχυρίστηκε ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Επισήμως, συγκέντρωσε λίγο περισσότερο από το 10% των ψήφων, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση μετά τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος εξασφάλισε την έκτη προεδρική του θητεία.

Ωστόσο, στελέχη της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη, γεγονός που πυροδότησε τελικά μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα που διήρκεσαν για περίπου έξι μήνες. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Λουκασένκο, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και νέο γύρο εκλογών.

Η Τιχάνοφσκαγια κατέφυγε έπειτα στη γειτονική Λιθουανία. Από εκεί, συνεχίζει να επιμένει ότι κέρδισε τις εκλογές του 2020 και έχει ξεκινήσει μια περιοδεία στις δυτικές πρωτεύουσες, ζητώντας κυρώσεις κατά της χώρας της.

Τα αιτήματά της απαντήθηκαν από μεγάλο αριθμό δυτικών χωρών, τα οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Μινσκ για καταγγελίες για νοθεία των εκλογών και για βίαιη καταστολή διαδηλωτών και στελέχη της αντιπολίτευσης.

Ο Λουκασένκο, εν τω μεταξύ, έχει κατηγορήσει την Ε.Ε. ότι διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Λευκορωσίας φιλοξενώντας εξόριστους ακτιβιστές και απαγορευμένα μέσα ενημέρωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα