ΑΘΗΝΑ
16:26
|
07.05.2024
«Πρέπει να αρχίσετε να μας σέβεστε και να αντιμετωπίζετε την Αφρική διαφορετικά», του είπε ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, διακόπτοντας τον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όχι με τους καλύτερους όρους, ολοκληρώθηκε το Σάββατο η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην κεντρική Αφρική, καθώς επεισόδιο καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι.

«Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που μας αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η Γαλλία. Πρέπει να αρχίσετε να μας σέβεστε και να αντιμετωπίζετε την Αφρική διαφορετικά. Πρέπει να σταματήσετε να μας φέρεστε πατερναλιστικά και σαν να έχετε πάντα το δίκιο με το μέρος σας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΛΔ του Κονγκό ενόσω ο Μακρόν τον άκουγε εμφανώς αμήχανος, υπό τον ήχο των χειροκροτημάτων των παριστάμενων στην συνέντευξη Τύπου.

«Θέλω να το απαντήσω αυτό», είπε παίρνοντας τον λόγο ο Γάλλος πρόεδρος και μάλιστα γελώντας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Όταν ένας Γάλλος δημοσιογράφος κάνει μια δήλωση που δεν αντιπροσωπεύει τη γαλλική κυβέρνηση, δεν μπορούμε να αναμιχθούμε», σχολίασε ο Μακρόν με τον πρόεδρο της ΛΔ του Κονγκό να προχωρά εκείνη τη στιγμή σε μια διπλωματικά ασυνήθιστη κίνηση, διακόπτοντάς τον.

«Κύριε Πρόεδρε, δεν αναφερόμουν σε κάποιον δημοσιογράφο, αλλά σε δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών», με τον Γάλλο πρόεδρο να συνεχίζει να χαμογελά αμήχανα και να προσπαθεί να αλλάξει λίγο το κλίμα.

Η αναφορά του Προέδρου της ΛΔΚ χρονολογείται στο 2019, όταν ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, χαρακτήρισε την εκλογή του στο πρώτο αξίωμα της χώρας «αμφιλεγόμενο αφρικανικό συμβιβασμό».

Προσπάθεια να αποκατασταθεί η εικόνα της Γαλλίας στην κεντρική Αφρική

Η περιοδεία του Γάλλου προέδρου στην κεντρική Αφρική ξεκίνησε από την Γκαμπόν, συνεχίστηκε στην Αγκόλα και το Κονγκό και ολοκληρώθηκε στη ΛΔ του Κονγκό, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την παρηκμασμένη, σύμφωνα με τους αναλυτές εικόνα της πάλαι ποτέ αποικιοκρατικής δύναμης στην περιοχή, στην οποία διεκδικούν μερίδιο η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, ακόμα και η Τουρκία.

Από την Γκαμπόν, πρώτο σταθμό της περιοδείας του ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε πως η εποχή της «γαλλοαμερικής» έχει παρέλθει και ότι η Γαλλία είναι πλέον ένας «ουδέτερος συνομιλητής» με τις αφρικανικές χώρες. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε ήδη σκιαγραφήσει την περασμένη Δευτέρα, σε μια ομιλία του στο Παρίσι, το τέλος της γαλλικής «πίσω αυλής» στη δυτική Αφρική και κάλεσε για νέες εταιρικές σχέσεις στην ήπειρο, μακριά από αδιαφανείς δεσμούς.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η μείωση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, μετά από δέκα χρόνια στον αγώνα κατά των τζιχαντιστικών ομάδων στο Σαχέλ, δεν συνιστά «ούτε αποχώρηση ούτε απεμπλοκή» αλλά είναι θέμα «προσαρμογής του συστήματος» στις εξελίξεις.

Στην Αγκόλα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, οι επαφές και οι δηλώσεις επικεντρώθηκαν σε οικονομικά ζητήματα, καθώς η χώρα αναδεικνύεται μεταξύ των πρώτων παραγωγών πετρελαίου στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ υπάρχει και σημαντική δραστηριότητα γαλλικών εταιρειών στον αγροτικό τομέα.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονκγό, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν καταδίκασε ξεκάθαρα τη Ρουάντα, όπως του ζήτησαν οι αρχές τις χώρας, αλλά εξέπεμψε ισχυρές προειδοποιήσεις στο Κιγκάλι. Η ΛΔΚ «δεν μπορεί να αποτελεί λάφυρο πολέμου, η ανοιχτή λεηλασία της χώρας πρέπει να σταματήσει. Ούτε λεηλασίες, ούτε βαλκανοποίηση, ούτε πόλεμος», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Κονγκολέζο ομόλογό του Φέλιξ Τσισεκέντι, ενώ ο τελευταίος είχε μόλις εκφράσει τη λύπη του για την «άδικη και βάρβαρη επίθεση» της οποίας η χώρα του θεωρεί ότι είναι θύμα.

Και οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν επίσης στην αμφιλεγόμενη, μετα-αποικιακή ιστορία της Γαλλίας με τον Γάλλο πρόεδρο να αντικρούει τους ισχυρισμούς ότι η Γαλλία φέρει διαρκή ευθύνη για την επίμονη βία.

«Από το 1994, δεν φταίει η Γαλλία, συγχωρέστε με που το λέω με τόσο ωμούς όρους, που δεν ήσασταν σε θέση να αποκαταστήσετε την κυριαρχία – ούτε τη στρατιωτική, ούτε την ασφάλεια, ούτε τη διοικητική – στη χώρα σας. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε. «Δεν χρειάζεται να αναζητήσετε ενόχους εκτός της χώρας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ Λουάντα και Κινσάσα, ο Εμανουέλ Μακρόν έμεινε μόνο λίγες ώρες στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό, Μπραζαβίλ, απ’ όπου δήλωσε ότι όταν κάποιος κάνει μια περιοδεία δεν πρέπει να ταπεινώνει μια χώρα αποκλείοντάς την, ακόμα κι αν οι συνομιλητές του «δεν έχουν εκλεγεί με τα καλύτερα δημοκρατικά πρότυπα», αναφερόμενος προφανώς στην 40ετή διακυβέρνηση της χώρας από τον Ντενί Σασού- Νγκουέσο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος της Κούβας επισκέπτεται τη Ρωσία

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα