ΑΘΗΝΑ
06:51
|
03.05.2024
«Θεωρούν τους εαυτούς τους την κυβέρνηση του κόσμου», «το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τη δολοφονία εμπόρων», απάντησε στην πρόταση Αμερικανών αξιωματούχων ο Ομπραδόρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ) απέρριψε την πρόταση του πρώην εισαγγελέα των ΗΠΑ Μάικλ Βαλtς και του Νταν Κρένσοου, αντιπροσώπου του Τέξας στο Κογκρέσο, να ανατεθεί στον αμερικανικό στρατό να πολεμήσει τα καρτέλ ναρκωτικών στο μεξικανικό έδαφος.

«Θέλουν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη για να παρέμβουν στη δημόσια ζωή της χώρας μας, να εισβάλουν σε αυτήν με το πρόσχημα της καταπολέμησης τρομοκρατών διακινητών ναρκωτικών. Πρέπει να απορρίψουμε αυτές τις δηλώσεις παρεμβατισμού», δήλωσε ο ΑΜΛΟ.

Τόνισε ότι δεν εναπόκειται στις αρχές των ΗΠΑ να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ή όχι ναρκοτρομοκρατία στο Μεξικό. «Ποιος τους δίνει αυτή τη δυνατότητα; Θεωρούν τους εαυτούς τους την κυβέρνηση του κόσμου!», είπε.

Οι Βαλτς και Κρένσοου κατηγόρησαν τον Ομπραδόρ ότι υποστηρίζει καρτέλ ναρκωτικών. Υπερασπίστηκαν τη στρατηγική ασφαλείας, που εφάρμοσε ο πρώην Πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, ο οποίος ανέπτυξε χιλιάδες στρατιωτών σε όλο το Μεξικό και όρισε μέλη του στρατού ως αρχηγούς ιδρυμάτων δημόσιας ασφάλειας με το πρόσχημα της καταπολέμησης των καρτέλ.

«Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Καλντερόν, ο Γραμματέας Δημόσιας Ασφάλειας Χενάρο Γκαρσία-Λούνα έκανε συμφωνίες με το Καρτέλ Σιναλόα. Για αυτά τα εγκλήματα, ο Γκαρσία-Λούνα κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών και οργανωμένο έγκλημα στις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου», υπενθύμισε ο ΑΜΛΟ, τονίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες του Καλντερόν διπλασίασαν τα ποσοστά ανθρωποκτονιών στο Μεξικό και τη θνησιμότητα σε αντιπαραθέσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει βίαιες μεθόδους για να αντιμετωπίσει τις δραστηριότητες των καρτέλ ναρκωτικών. «Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τη δολοφονία εμπόρων ναρκωτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι, αλλά επιδιώκοντας την επανένταξή τους στην κοινωνία», είπε.

«Αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί τόσο για τα καρτέλ ναρκωτικών όσο εμείς, πρέπει να καταλάβει ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του», τόνισε ο Ομπραδόρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα