ΑΘΗΝΑ
18:39
|
08.05.2024
Εντείνουν τις κοινές τους ασκήσεις στην περιοχή Ουάσιγκτον και Σεούλ προκαλώντας την οργή της Πιονγιάνγκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα θα θεωρήσει οποιαδήποτε κίνηση αναχαίτισης και κατάρριψης των πυραύλων που εκτοξεύει δοκιμαστικά κατά καιρούς, ως ισοδύναμη με «κήρυξη πολέμου», δήλωσε σήμερα η Κιμ Γιο Γιονγκ, η ισχυρή αδελφή του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, επικαλούμενη δημοσίευμα νοτιοκορεατικών μέσων ενημέρωσης που ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να καταρρίψουν τους βορειοκορεατικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) εάν τα όπλα εκτοξευτούν δοκιμαστικά προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν, έως τώρα, καταρρίψει σε καμία περίπτωση βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους – που συνήθως εκτοξεύοναι σε απότομες γωνίες για να αποφύγουν τις γειτονικές χώρες – αλλά το ζήτημα φαίνεται να βρίσκεται υπό εξέταση από τότε που η Πιονγκγιάνγκ υποστήριξε ότι θα εκτοξεύσει ακόμα περισσότερους πυραύλους πάνω από την Ιαπωνία .

«Ο Ειρηνικός Ωκεανός δεν ανήκει στην κυριαρχία των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας», είπε η Κιμ Γιο Γιονγκ, τονίζοντας πως  οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ ενάντια στις δοκιμές στρατηγικών όπλων της θα θεωρηθεί «κήρυξη πολέμου».

Η φλογερή ρητορική από τη Βόρεια Κορέα έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κλιμακώνουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις, μετά τον περσινό καταιγισμό δοκιμών την περασμένη χρονιά από τηνΠιονγκγιάνγκ.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα βομβαρδιστικό B-52 για κοινή άσκηση με μαχητικά αεροσκάφη της Νότιας Κορέας τη Δευτέρα, με την Σεούλ να κάνει λόγο για επίδειξη δύναμης ενάντια στις πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας.

Οι στρατοί των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας ετοιμάζονται επίσης να προχωρήσουν σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις ως τα τέλη του μήνα.

Οι ασκήσεις επιτόπιας εκπαίδευσης, γνωστές ως Warrior Shield FTX, θα περιλαμβάνουν αποβάση αμφίβιων οχημάτων και θα εκτελούνται παράλληλα με την άσκηση Freedom Shield, που εκτελείται μέσω προσομοίωσης σε υπολογιστές.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει «συντριπτικές» ενέργειες κατά των ασκήσεων. «Παρατηρούμε τις ανήσυχες στρατιωτικές κινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων και του νοτιοκορεατικού στρατού-μαριονέτα και είμαστε πάντα σε ετοιμότητα για να αναλάβουμε την κατάλληλη, γρήγορη και συντριπτική δράση ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με την κρίση μας», είπε.

FILE PHOTO: North Korean leader Kim Jong Un and his sister Kim Yo Jong attend a meeting with South Korean President Moon Jae-in at the Peace House at the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone separating the two Koreas, South Korea, April 27, 2018. Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters/File Photo

Η ισχυρή στην εξουσία αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο, λέγοντας, τον περασμένο μήνα, ότι «η συχνότητα χρήσης του Ειρηνικού ως πεδίου βολής εξαρτάται από τα στρατεύματα της Ουάσιγκτον».

Σε ξεχωριστή δήλωση την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε την παρουσία του αμερικανικού βομβαρδιστικού B-52 στην περιοχή ως μια απερίσκεπτη πρόκληση που σπρώχνει την κατάσταση στη χερσόνησο «βαθύτερα σε ένα απύθμενο τέλμα» και ανέφερε πως «δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει βίαιη άμεση εμπλοκή και σύγκρουση» εάν συνεχιστούν οι στρατιωτικές προκλήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα