Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κινούνται προς κοινή αγορά φυσικού αερίου ξεκινώντας τον πρώτο διαγωνισμό τον επόμενο μήνα, ανέφερε σήμερα το Bloomberg.
Το μέτρο στοχεύει να αντισταθμίσει μερικώς τις περσινές αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου, οι οποίες προέκυψαν και ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Ε.Ε. αναμένει τα πρώτα συμβόλαια με προμηθευτές από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να υπογραφούν γύρω στον Ιούνιο, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης.
«Πρέπει ξεκάθαρα να ανατρέψουμε την οικονομική τάση στην Ευρώπη», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ένα νέο σύστημα «θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, θα φέρει νέους προμηθευτές και θα ωθήσει τις τιμές της ενέργειας προς τα κάτω».
Μετά από μήνες συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης του εφοδιασμού φυσικού αερίου, η Ε.Ε. θα ξεκινήσει τις κοινές αγορές φυσικού αερίου τον Απρίλιο, με σχέδια για από κοινού αγορές σε τακτική βάση στο μέλλον, ανέφερε το Bloomberg.
Στις 15 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν φυσικό αέριο και, τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον Σέφκοβιτς, το μπλοκ σχεδιάζει να «ανοίξει την πλατφόρμα, στην οποία οι εταιρείες δηλώνουν επίσημα πόσο φυσικό αέριο θέλουν να αγοράσουν μέσω του πρώτου διαγωνισμού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 50 διεθνείς προμηθευτές ενέργειας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πώληση φυσικού αερίου στην Ε.Ε. μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Ενώ η Ε.Ε. έχει προς το παρόν τις υπόγειες αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις γεμάτες κατά περίπου 61%, κυρίως λόγω του ήπιου χειμώνα, το κύριο μέλημα είναι η εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου για την επόμενη περίοδο θέρμανσης.
Τα επόμενα τρία χρόνια το μπλοκ των 27 θα χρειαστεί περίπου 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, που είναι τεράστιος όγκος για μια άμεση αγορά.
Ενώ τα κράτη μέλη ελπίζουν ότι το σχέδιο από κοινού αγοράς φυσικού αερίου θα βοηθήσει να γίνουν οι τιμές «λογικές», οικονομολόγοι ανησυχούν ότι, με την τεράστια ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ε.Ε., μια τέτοια μαζική αγορά, αντί να τις ρίξει, θα ωθούσε στην πραγματικότητα τις τιμές υψηλότερα.