ΑΘΗΝΑ
16:52
|
02.05.2024
Η Aramco ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές για την Ασία και την Ευρώπη, καθώς βλέπει τη ζήτηση να αυξάνεται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ενεργειακός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές αποστολής για την Ασία και την Ευρώπη για τον Απρίλιο, καθώς βλέπει τη ζήτηση να αυξάνεται.

Η Aramco αποκάλυψε την Κυριακή ότι οι τιμές για το εμβληματικό αργό της, Arab Light, θα αυξηθούν έως και 2,50 δολάρια το βαρέλι πάνω από το περιφερειακό σημείο αναφοράς, το οποίο είναι 50 σεντς περισσότερο από το επίπεδο του Μαρτίου. Η επίσημη τιμή πώλησης του Arab Heavy, ενός αργού, που περιέχει περισσότερο θείο από το Arab Light, θα αυξηθεί κατά 2,50 δολάρια το βαρέλι από τον Μάρτιο.

Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο αυξάνει τις τιμές για τη μεγαλύτερη αγορά της, την Ασία. Η Aramco διαθέτει περίπου το 60% των εξαγωγών αργού της στην ήπειρο, το μεγαλύτερο μέρος τους με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, οι τιμές των οποίων αναθεωρούνται κάθε μήνα.

Ο Σαουδάραβας παραγωγός είπε επίσης ότι οι τιμές για τη Βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο θα αυξηθούν έως και 1,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτές για τους πελάτες των ΗΠΑ θα παραμείνουν αμετάβλητες.

«Η ζήτηση από την Κίνα είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η ζήτηση είναι επίσης «εξαιρετική» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει αυξήσει τις αγορές αργού, καθώς η χώρα ανακάμπτει γρήγορα από τους περιορισμούς του Covid. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η ανάκαμψη της κινεζικής κατανάλωσης θα είναι ο κύριος μοχλός στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, η οποία αναμένει να αυξηθεί στα 101,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος OPEC+ των μεγάλων χωρών παραγωγής πετρελαίου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, πρότεινε πρόσφατα ότι δεν θα αυξήσει την παραγωγή τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος. Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 bpd από τον Μάρτιο, ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης και το ανώτατο όριο τιμής του αργού της.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν την εβδομάδα με πτώση, με το Brent να υποχωρεί 1% τη Δευτέρα κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε επίσης 1% χαμηλότερα, περίπου 79 δολάρια το βαρέλι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα