ΑΘΗΝΑ
10:02
|
20.05.2024
Μετά την απόρριψη του προηγούμενου προτεινόμενου συντάγματος, η κυβέρνηση της Χιλής ξεκινάει τις διαδικασίες για μια δεύτερη προσπάθεια συνταγματικής αλλαγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Χιλή ξεκίνησε τη δεύτερη προσπάθειά της να συντάξει ένα νέο σύνταγμα καθώς μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ορίστηκε από το Κογκρέσο για να ξεκινήσει την προετοιμασία ενός προσχεδίου του νέου συντάγματος.

Η νέα πρόταση αναμένεται να είναι πιο μετριοπαθής από την πρώτη, την οποία οι ψηφοφόροι απέρριψαν συντριπτικά τον περασμένο Σεπτέμβριο και η οποία θα ήταν μια από τις πιο προοδευτικές χάρτες του κόσμου.

Οι ειδικοί θα εργαστούν για τρεις μήνες σε 12 θεσμικές βάσεις για τις οποίες συμφώνησαν οι νομοθέτες όταν έδωσαν το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας στα τέλη του περασμένου έτους.

Πρόεδρός της εξελέγη η ανεξάρτητη δικηγόρος Βερόνικα Ουντουράγκα, την οποία το κεντροαριστερό κόμμα PPD διόρισε στην επιτροπή. Μια 14μελής Επιτροπή Τεχνικής Αποδοχής ξεκινά επίσης τη Δευτέρα για να ασκήσει καθήκοντα διαμεσολαβητή.

Το προσχέδιο θα δοθεί στη συνέχεια σε εκλεγμένο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Οι πολίτες θα εκλέξουν τα 50 μέλη του συμβουλίου στις 7 Μαΐου. Στη συνέχεια, το νεοσύστατο συμβούλιο θα επεξεργαστεί το προσχέδιο των εμπειρογνωμόνων τον Ιούνιο, ενώ η ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη του προτεινόμενου κειμένου θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου.

«Μετά την εμπειρία της αποτυχημένης επανεγγραφής του 2021-22, φαίνεται πιθανό ότι οι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν τη μετριοπάθεια τόσο στην ψηφοφορία του Μαΐου για το Συμβούλιο όσο και στη συνέχεια στο δημοψήφισμα που ακολουθεί. Αν υποθέσουμε ότι όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Χιλή θα έχει ένα νέο σύνταγμα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Teneo.

Το σημερινό σύνταγμα χρονολογείται από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ, αν και έχει υποστεί δεκάδες μεταρρυθμίσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και σκόνη

Τα μάθατε; Ο Φίτσο φταίει που τον πυροβόλησαν!

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα