ΑΘΗΝΑ
07:45
|
14.10.2024
Η εφημερίδα επιχειρεί εμμέσως να υποβαθμίσει τα ερωτηματικά για την ταυτότητα και τις επιδιώξεις των δολιοφθορέων επικαλούμενη τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times (NYT) που αρνήθηκε να δημοσιεύσει προ μηνός το αποκαλυπτικό εκτενές ρεπορτάζ του Βρετανού βετεράνου δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς για το ρόλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις δολιοφθορές που προκάλεσαν πέρσι εκρήξεις στο δίκτυο του ρωσογερμανικού δικτύου αγωγών Nord Stream,  δημοσίευσε σήμερα άρθρο που φέρνει στο φως «νεότερες πληροφορίες» υποστηρίζοντας πως τις εκρήξεις τις προκάλεσε τάχα μία «φιλοουκρανική ομάδα».

Στο μάλλον «υπερρεαλιστικό» κατά μία έννοια αφήγημα της εφημερίδας ΝΥΤ Αμερικανοί «αξιωματούχοι» εμφανίζονται να μην έχουν «κανένα στοιχείο» ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή αξιωματούχοι του αναμείχθηκαν στην επιχείρηση, ούτε εάν οι δράστες εκτέλεσαν την αποστολή τους υπό τις εντολές Ουκρανών αξιωματούχων.

Με λίγα λόγια, λίγο ήθελαν σήμερα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης να παρουσιάσουν τους δολιοφθορείς σαν φιλοουκρανούς ή και Ρώσους μερακλήδες ψαροτουφεκάδες, που «έτυχε» να έχουν και μία «κρατική στήριξη» διά αντιπροσώπων (σ.σ. Κυρίως για να εξηγήσουν, τάχα, το τεράστιο κόστος και την τεχνογνωσία που απαιτούσε η επιχείρηση).

 Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο «ρεπορτάζ» της εφημερίδας:

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως υπάρχουν πολλά που δεν ήξεραν για τους δράστες και τους στόχους τους. Η επανεξέταση τελευταίων στοιχείων από μυστικές υπηρεσίες δείχνουν πως (σ.σ. δράστες) ήταν αντίπαλοι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας αλλά δεν γίνονται σαφή τα μέλη της ομάδας ή ποιος διεύθυνε και πλήρωσε την επιχείρηση. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκαλύψουν την φύση των πληροφοριών ή πώς τις απέκτησαν ή λεπτομέρειες της αξιοπιστίας των στοιχείων που εμπεριέχουν. Είπαν πως δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την υπόθεση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η επιχείρηση αυτή να διεξήχθη κατά μία πιθανότητα μυστικά από μία δύναμη που δρα διά αντιπροσώπων με διασυνδέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση ή τις μυστικές τής υπηρεσίες.

Ορισμένες αρχικές υποθέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων επικέντρωσαν σε πιθανό ρωσικό λάθος λόγω της μαεστρίας που διαθέτουν σε υποθαλάσσιες επιχειρήσεις, αν και είναι ασαφές τι κίνητρο θα μπορούσε να είχε το Κρεμλίνο για να σαμποτάρει τους αγωγούς που τους έδιναν μία σημαντική πηγή εσόδων και ένα μέσο για τη Μόσχα ώστε να ασκεί επιρροή στην Ευρώπη. Κάποιος εκτιμά το κόστος της επισκευής των αγωγών σε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως δεν βρήκαν κανένα στοιχείο ανάμιξης της ρωσικής κυβέρνησης στην επίθεση.

Αξιωματούχοι που επανεξέτασαν τις πληροφορίες είπαν πως πίστεψαν πως οι σαμποτέρ ήταν πιο πιθανά Ουκρανοί οι Ρώσοι ή και τα δύο. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως δεν αναμείχθηκαν Αμερικανοί ή Βρετανοί».

Εν τέλει στο ίδιο ρεπορτάζ ο Mats Ljungqvist ανώτερος εισαγγελέας που είναι επικεφαλής της έρευνας που διενεργούν οι σουηδικές αρχές για το σαμποτάζ στους αγωγούς φέρεται να δηλώνει το Φλεβάρη στην εφημερίδα του πως… «το κυνήγι της χώρας του κατά των δραστών συνεχίζεται».

Η αντίδραση της Μόσχας στο ρεπορτάζ

Ενδιαφέρον είχε πάντως απόψε η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο παραπάνω δημοσίευμα.

ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΒΑ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Ρωσία διά της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επισήμανε πως τα δημοσιεύματα για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που έγιναν πέρυσι στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, υπογραμμίζουν την ανάγκη να απαντηθούν τα ερωτήματα της Μόσχας για το τι συνέβη.

Στη δήλωσή της η Ζαχάροβα τονίζει ότι αυτοί που ευθύνονται για τις διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή του κόσμου και να αποφύγουν μια σωστή έρευνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επανέρχεται ο Δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Ανδρουλάκης: Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι

ΠΑΣΟΚ: Και τώρα, τι;

Ο καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και υψηλές θερμοκρασίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα