ΑΘΗΝΑ
13:17
|
27.04.2024
Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και από τα μεγάφωνα οι στίχοι του Ρίτσου: «Τούτος ο λαός, αφέντη μου, δεν ξέρει πολλά λόγια».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζική πέρα από κάθε προσδοκία είναι η συγκέντρωση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ σε μία καθ’ ομολογία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες.

Από νωρίς το πρωί χιλιάδες πολίτες, μαθητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο μεγάλο συλλαλητήριο με έκδηλη την οργή για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, ενώ ακολούθησε πορεία προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Οι διαμαρτυρόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή, για τα θύματα των Τεμπών ενώ από τα μεγάφωνα ακούστηκαν οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου: «Τούτος ο λαός, αφέντη μου, δεν ξέρει πολλά λόγια, σωπαίνει, ακούει, κι όσα του λες τα δένει κομπολόγια. Και κάποιο βράδυ –πες σαν χτες- υψώνει το κεφάλι κι αστράφτουνε τα μάτια του κι αστράφτει ο νους του πάλι».

Από τις 10:30 το πρωί οργανώσεις της πόλης έκαναν κάλεσμα για την Καμάρα, ενώ ραντεβού έδωσαν μαθητές, φοιτητές, σωματεία και συλλογικότητες και στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και ο ΟΑΣΘ πραγματοποιώντας πεντάωρη στάση εργασίας. Συγκεκριμένα, τα αστικά του ΟΑΣΘ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι ενώ σημειώνεται ότι στις στάσεις εργασίας δεν κυκλοφορεί ούτε το προσωπικό ασφαλείας.

«Φτάνει πια, σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή», τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στον απόηχο του δυστύχηματος στα Τέμπη.

Οι αναγνώστες μας στέλνουν βίντεο και φωτογραφίες με τον παλμό της ημέρας:

Επιπλέον, στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι μαθητές με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης να καλεί σε συγκέντρωση στις 12:00 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου. Την ίδια ώρα καλεί σε συγκέντρωση και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΚΘ:

«Ολόκληρη η χώρα θρηνεί για τον αδόκητο χαμό, τον άδικο θάνατο 57 συνανθρώπων μας που βρέθηκαν στην μοιραία αμαξοστοιχία. Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις ανθρώπινες ιστορίες και τον πόνο των οικογενειών που ξεκληρίστηκαν.

Τα αναπάντητα «γιατί» ζητούν απαντήσεις. Γιατί στην Ελλάδα του 2023 η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από το χέρι ενός σταθμάρχη. Γιατί έργα που σχετίζονται με την τηλεδιοίκηση των τρένων καθυστέρησαν. Γιατί όταν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο κατήγγειλαν την έλλειψη ασφάλειας για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό κάποιο κώφευαν και έκριναν τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές. Η τραγωδία των Τεμπών μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση για τα εγκληματικά λάθη, παραλείψεις και αστοχίες που αποκαλύπτονται καθημερινά. Διεκδικούμε πλέον πράξεις και όχι λόγια.

Απαιτούμε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες. Απαιτούμε διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος. Τέλος πια σε φιέστες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα!

Το εργατικό κίνημα της Θεσσαλονίκης θρηνεί. Για τα παιδιά μας, τους αδερφούς μας, τις μανάδες και τους πατεράδες μας που έφυγαν έτσι άδοξα το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί στα σωματεία της δύναμής του, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, τους συνταξιούχους, τους ανέργους της πόλης, όλοι μαζί να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε για την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Συγκεντρωνόμαστε ΟΛΟΙ στις 12:00 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.»

Σε συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη καλεί και το ΠΑΜΕ στις 12:00.

Επίσης, γιατροί, υγειονομικοί και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 8/3 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως αναφέρει το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη.

«Δεν πρόκειται για ‘τραγικό ανθρώπινο λάθος’ ούτε για ‘ελληνική ιδιαιτερότητα’ η μη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», αναφέρεται από την ΟΕΝΓΕ. Επισημαίνεται, δε, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, σε ένδειξη πένθους για την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Με την συμβολική αυτή κίνηση, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά θλίψη και την συμπαράστασή τους στις οικογένειες των νεκρών και ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους συμπολίτες μας ζητώντας να μην συμβεί «ποτέ ξανά» τέτοια τραγωδία.

«Σας καλούμε σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις Επίσης σας ενημερώνουμε ότι τα γραφεία του Συλλόγου θα παραμείνουν αύριο ανοιχτά» αναφέρουν.

Τέλος, έχουν γίνει καλέσματα από οργανώσεις και φοιτητικούς συλλόγους της πόλης σε παλλαϊκό συλλαλητήριο για για τις 19:00 και τις 18:00 σε άγαλμα Βενιζέλου και Καμάρα αντίστοιχα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Πυρά της αντιπολίτευσης για περίεργη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα