ΑΘΗΝΑ
00:19
|
28.04.2024
Στην πιο καταπιεστική χώρα του κόσμου, οι γυναίκες που βγήκαν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν δεν ήταν περισσότερες από 20.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετρημένες στα δάχτυλα ήταν οι γυναίκες που «τόλμησαν» να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Αφγανιστάν, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να προστατέψει τα δικαιώματά τους και τον λαό της χώρας τους.

Στην πιο καταπιεστική για τις γυναίκες χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι γυναίκες που βγήκαν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν δεν ήταν περισσότερες από 20.

«Είναι η δεύτερη φορά που βιώνουμε την 8η Μάρτη υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μας ακούσει», ανέφερε κείμενο που διάβασε μια από τις γυναίκες.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν εμμένει σε μια αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ και έχει επιβάλει σωρεία περιορισμών σε κορίτσια και γυναίκες από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

«Είναι θλιβερό να παρακολουθούμε τις μεθοδευμένες, σκόπιμες και συστηματικές προσπάθειές των Ταλιμπάν να εξοστρακίσουν τις Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια από τη δημόσια σφαίρα», ανέφερε η Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, σε δήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η αποστολή του ΟΗΕ χαρακτηρίζει την καταστολή των γυναικείων δικαιωμάτων ως μια «κολοσσιαία πράξη εθνικού αυτοτραυματισμού» τη στιγμή που το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μερικές από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις στον κόσμο.

Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν εκδιώξει τις γυναίκες από όλες εκτός από τις βασικές κυβερνητικές θέσεις, ή τις πληρώνουν με ένα κλάσμα του προηγούμενου μισθού τους προκειμένου να τις πιέσουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να κλειστούν στο σπίτι.

Πρόσφατα, απαγορεύτηκε σε γυναίκες να δουλεύουν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ενώ η μεγαλύτερη καταστολή γίνεται σε έφηβες και φοιτήτριες, με τις αρχές να τους απαγορεύουν τη συμμετοχή σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα