ΑΘΗΝΑ
13:40
|
07.05.2024
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν έκκληση να σταματήσει το εμπόριο όπλων στην Αϊτή μετά από ένοπλη επίθεση σε νοσοκομείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων της Αϊτής ζήτησαν την Τετάρτη μια προσωρινή, έστω, διακοπή της εμπορία όπλων στην Αϊτή, καθώς το κράτος της Καραϊβικής αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση που οφείλεται σε συμμορίες οι οποίες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η Αϊτή δεν παράγει όπλα, αλλά μέλη των συμμοριών φέρουν τουφέκια που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Γκερλάιν Γιοζέφ από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Συμμαχία της Αϊτής».

«Όταν λαμβάνουμε βαριά όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους διεθνείς συνεργάτες, οι άνθρωποι μπορούν να σκοτώνουν με ατιμωρησία χωρίς να υπάρξει ποτέ λογοδοσία», ανέφερε σε μια εκδήλωση στο Λος Άντζελες.

«Αν μπορούμε να σταματήσουμε τη ροή βαρέων όπλων στην Αϊτή, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για ανακούφιση της χώρας», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Δικτύου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων RNDDH δήλωσε ότι το τμήμα του Ουέστ- η έδρα της πρωτεύουσας της Αϊτής – βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ένοπλων συμμοριών, οι οποίες ελέγχουν πλέον το 60% της επικράτειας σε εθνικό επίπεδο, όπως εκτιμά η οργάνωση.

Η ομάδα βοήθειας Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκλεισε πρόσφατα ένα νοσοκομείο στη γειτονιά Σιτέ Σολέιλ στα περίχωρα του Πορτ-ο-Πρενς, λόγω ενόπλων επιθέσεων εναντίον ασθενών εντός του νοσοκομείου.

«Ζούμε σκηνές πολέμου μόλις λίγα μέτρα από το νοσοκομείο», ανέφερε ο Βίνσεντ Χάρις, ιατρικός σύμβουλος των ΓΧΣ, σε δήλωση. «Ένα παιδί που βρισκόταν σε οξυγόνο, σκοτώθηκε σε μια υποτιθέμενη αίθουσα ασφαλείας, όπου οι ασθενείς αποστέλλονται για προστασία από πυροβολισμούς. Επίσης, ένας άνδρας 70 ετών βρέθηκε πυροβολημένος έξω από το νοσοκομείο καθώς προσπαθούσε να διασχίσει το δρόμο», αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Κατά μέσο όρο κάθε μέρα, περίπου 15 άτομα πέφτουν θύματα απαγωγής, τέσσερα δολοφονούνται και επτά γυναίκες ή κορίτσια βιάζονται στην Αϊτή, υποστηρίζει το Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων RNDDH .

Περισσότερες από 600 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης αναφέρθηκαν τους τελευταίους επτά μήνες σε μόλις τέσσερις γειτονιές, σύμφωνα με τον Πασκάλε Σολάγιες, συνιδρυτή της φεμινιστικής ομάδας Neges Mawon.

«Δεν μπορούμε να πάμε ως ακτιβιστές για να εξυπηρετήσουμε ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές επειδή φοβόμαστε, αλλά ούτε και αυτοί μπορούν να έρθουν σε μας», είπε, δείχνοντας την έλλειψη πόρων. Ανέφερε, μάλιστα, τη δολοφονία της συναδέλφου ακτιβίστρια Αντουανέτ Ντικλαίρ από συμμορίες της περιοχής.

Τον περασμένο Ιούλιο, τουλάχιστον 52 γυναίκες και κορίτσια βιάστηκαν από ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας έντονης βίας μεταξύ ανταγωνιστικών συμμοριών στο Σιτέ Σολέιλ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέρριψαν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση βοήθησε χιλιάδες γυναίκες που επέζησαν από σεξουαλική κακοποίηση.

Η βία δεν σταματά στα σύνορα της Αϊτής, πρόσθεσε ο Γκερλάιν Γιοζέφ, λέγοντας ότι κάθε μέρα η οργάνωσή τους ακούει αμέτρητα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης μεταναστών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκλεισε το πέρασμα στην Ράφα – Ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΣ. της Γάζας

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Πυρά από Βραζιλία, Βενεζουέλα κατά Ισραήλ για την επιχείρηση στη Ράφα

139 καταδίκες της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και Α.Τ.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα