ΑΘΗΝΑ
05:40
|
05.05.2024
Ο Αντεγιέμο είπε ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο, ανακοίνωσε χθες πως σχεδιάζει ένα ταξίδι στην Αφρική, προκειμένου να πιέσει αξιωματούχους στη Γκάνα, τη Νιγηρία και μια ακόμα χώρα που δεν κατονομάστηκε να διακόψουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία.

Μιλώντας στον οικοδεσπότη της εκπομπής «Pod Save the World», Μπεν Ρόουντς, ο Αντεγιέμο είπε ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον μήνα. Ο στόχος του ταξιδιού, εξήγησε, θα είναι να πειστούν αυτές οι χώρες ότι η παγκόσμια άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας είναι λάθος της Ρωσίας, παρόλο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει παραδεχτεί ότι οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον στη Ρωσία έχουν αυξήσει το κόστος σε «απαίσια πολλές χώρες».

«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε πολύ σαφές από οικονομική σκοπιά σε [αυτές] τις χώρες: τα οικονομικά σας συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με το να τελειώσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό», είπε ο Αντεγιάμο.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε το κόστος [που αντιμετωπίζει η Αφρική] εξαιτίας αυτού του πολέμου», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι οι Αφρικανοί «θα έπρεπε να ζητούν από τη Ρωσία να κάνει το ίδιο».

Η Γκάνα και η Νιγηρία, όπως και πολλά άλλα αφρικανικά κράτη, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Παρόλο που η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο για τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου για τη μεταφορά σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια σε χώρες που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, η Μόσχα προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα κράτη της Ε.Ε. και άλλες «χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος» λαμβάνουν το 81% των σιτηρών από την Ουκρανία, με μόνο το 2,6% να πηγαίνει στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο.

Παράλληλα, η Μόσχα καταγγέλλει ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν την παράδοση ρωσικών σιτηρών δια θαλάσσης. Το Κίεβο συνεχίζει επίσης να εμποδίζει έναν ζωτικής σημασίας αγωγό αμμωνίας, προκαλώντας έλλειψη του συστατικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή επτά εκατομμυρίων τόνων λιπάσματος, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αντεγιέμο είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν τα αφρικανικά κράτη να εμπορεύονται με τη Ρωσία. «Μπορούν να υποστηρίξουν τη Ρωσία, η οποία είναι μια μικρή οικονομία που μικραίνει λόγω των πράξεών μας, ή [μπορούν] να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε συναλλαγές με εταιρείες και ιδιώτες σε χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας οικονομίας», είπε στον Ρόουντς.

Ενώ τόσο η Γκάνα όσο και η Νιγηρία ψήφισαν στα Ηνωμένα Έθνη για να καταδικάσουν τη Μόσχα για την Ουκρανία, καμία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Η πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ έχει λάβει παρόμοια θέση, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εργαστεί για να αλλάξει.

Σε μια επίσκεψη στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν τον περασμένο μήνα, ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, προειδοποίησε ότι αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στις δυτικές αγορές εάν συνεχίσουν να συναλλάσσονται με ρωσικές οντότητες που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Η προϊστάμενη του Αντεγιέμο, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, πραγματοποίησε μια παρεμφερή περιοδεία στη Σενεγάλη, τη Ζάμπια και τη Νότια Αφρική τον Ιανουάριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα