ΑΘΗΝΑ
01:19
|
25.04.2024
Πίσω από την απόφαση του Πεκίνου να αναλάβει πρωτοβουλίες, βρίσκονται τα πορίσματα της έκθεσης ενός κορυφαίου στρατιωτικού think tank της Κίνας, ανέφερε η Nikkei.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια κορυφαία κινεζική δεξαμενή σκέψης κοντά στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχει προβλέψει ότι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα τελειώσει πριν από το φθινόπωρο του 2023, ανέφερε την Τρίτη η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, επικαλούμενη πηγές κοντά στην κινεζική κυβέρνηση.

Το Πεκίνο θεώρησε την έκθεση του think tank αρκετά βάσιμη, ώστε να προσπαθήσει να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή στην αντιπαράθεση, προτού αυτή δυνητικά τελειώσει, ισχυρίστηκε το μέσο ενημέρωσης.

Η έκθεση εκδόθηκε από την Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών (AMS), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Πεκίνο που αναφέρεται απευθείας στον Κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και εκδίδει τακτικά συστάσεις στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο λήψης αποφάσεων της Κίνας.

Η AMS εξέδωσε την αξιολόγησή της για τη σύγκρουση ήδη από τον Δεκέμβριο, έγραψε η Nikkei. Η εφημερίδα πρόσθεσε πως η άποψη της δεξαμενής σκέψης, ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών θα έρθει πιθανώς σχετικά σύντομα, ώθησε το Πεκίνο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην αναζήτηση λύσης.

Η πρόβλεψη της AMS που βασίζεται σε μια στρατιωτική προσομοίωση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης πρότεινε ότι «θα πλησιάσει στο τέλος της γύρω στο καλοκαίρι του 2023», με τη Ρωσία να «έχει το πάνω χέρι», ισχυρίστηκε η Nikkei, επικαλούμενη πηγές κοντά στην κινεζική κυβέρνηση.

Η δεξαμενή σκέψης πιστεύει ότι τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική οικονομία θα πιεστούν πολύ για να συντηρήσουν τις εχθροπραξίες μετά το καλοκαίρι.

Η ανάλυση του AMS ώθησε το Πεκίνο να καταλήξει σε μια ειρηνευτική πρόταση, ισχυρίστηκε η Nikkei. Με αυτή την πρωτοβουλία, η Κίνα προσπάθησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ευρώπη για να διασφαλίσει τη συνεχή ροή επενδύσεων και τεχνολογιών στην κινεζική οικονομία, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης. Ένας άλλος από τους στόχους του Πεκίνου ήταν να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με το Κίεβο, πρότεινε η εφημερίδα.

«Μαζί με τη Ρωσία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την Ουκρανία», είπε μια κινεζική κυβερνητική πηγή στο μέσο ενημέρωσης. Η Nikkei ισχυρίστηκε επίσης ότι το Πεκίνο σκέφτεται να στείλει οικονομική βοήθεια στο Κίεβο ως μέρος του ειρηνευτικού του σχεδίου.

Η επιτυχία στις προσπάθειες διαμεσολάβησης θα βοηθούσε επίσης την Κίνα να αναλάβει μια πιο εξέχουσα θέση στα μάτια του Παγκόσμιου Νότου, έγραψε η Nikkei. Για να το πετύχει αυτό, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, εξετάζει το ενδεχόμενο επίσκεψης στη Μόσχα, υποστήριξε η εφημερίδα.

Το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τέτοια σχέδια. Στα τέλη Φεβρουαρίου η Wall Street Journal ανέφερε υποτιθέμενες προετοιμασίες για μια επίσκεψη. Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, ο Σι μπορεί να βρεθεί στη Μόσχα στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου σε μια προσπάθεια να πιέσει για πολυμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Η επίσκεψη στη Ρωσία δεν μπορεί να γίνει πολύ σύντομα ή πολύ αργά», είπε μια κινεζική πηγή στη Nikkei, σχολιάζοντας την πιθανή επίσκεψη. Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα, το «καλύτερο σενάριο» για την Κίνα θα ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία να ξεκινήσουν συνομιλίες αμέσως μετά το ταξίδι του Σι στη Μόσχα.

Η Κίνα παρουσίασε το σχέδιο 12 σημείων της για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό περιλάμβανε εκκλήσεις για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, καταδίκασε μονομερείς κυρώσεις και υποστήριξε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών.

Η Μόσχα χαιρέτισε τις προσπάθειες του Πεκίνου με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης, ενώ η Δύση έχει σε μεγάλο βαθμό απορρίψει την πρωτοβουλία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Κίνα δεν εμπνέει «μεγάλη αξιοπιστία» στο θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ωστόσο, είπε στη συνέχεια ότι το σχέδιο περιλαμβάνει ορισμένα «θετικά στοιχεία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα