ΑΘΗΝΑ
04:29
|
26.04.2024
Οι πηγές της Wall Street Journal υποστήριξαν ότι ο Σι με την επίσκεψή του στη Μόσχα θα επιδιώξει να πιέσει για πολυμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, θα μεταβεί στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό, του Βλαντίμιρ Πούτιν, τους επόμενους μήνες, υποστήριξε σήμερα η Wall Street Journal. Οι αναφορές για το ταξίδι έρχονται καθώς το Πεκίνο φαίνεται να διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή τον Απρίλιο ή τις αρχές Μαΐου, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη «άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο». Οι πηγές υποστήριξαν ότι ο Σι θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση με τον Πούτιν για να πιέσει για πολυμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι διαδοχικοί γύροι ειρηνευτικών συνομιλιών απέτυχαν πέρυσι, με το Κίεβο να αποσύρεται απότομα από τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο. Ρώσοι αξιωματούχοι και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι οι δυτικές δυνάμεις πίεσαν την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις συνομιλίες.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουανγκ Γι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεκίνο θα δημοσιεύσει σύντομα ένα έγγραφο που θα περιγράφει τη «θέση του για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης». Ο Γουανγκ είπε ότι το σχέδιο θα σέβεται την «εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία», καθώς και τις «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο υπουργός πρότεινε ότι απόπειρα της Κίνας να βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης μπορεί να φτάσει στο ίδιο τέλος με τις διαπραγματεύσεις του περασμένου έτους, καθώς «κάποιες δυνάμεις μπορεί να μην θέλουν να δουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες να υλοποιούνται», σε αυτό που θεωρήθηκε ως μια λεπτή αναφορά στην υποτιθέμενη επέμβαση της Δύσης στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.

Ο Γουανγκ έφτασε στη Μόσχα την Τρίτη και η Wall Street Journal ανέφερε ότι θα συζητήσει με Ρώσους αξιωματούχους την επίσκεψη του Σι. Ο Ουάνγκ έχει προγραμματιστεί να συναντήσει αύριο τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα μιλήσει με τον Πούτιν.

Η Κίνα έχει λάβει σχετικά ουδέτερη στάση έναντι της Ουκρανίας, με το Υπουργείο Εξωτερικών της να ζητά επανειλημμένα ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως τον «κύριο υποκινητή» της σύγκρουσης. Το Πεκίνο αρνήθηκε να ενταχθεί στο καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αντί αυτού τον τελευταίο χρόνο έχει ενισχύσει κι άλλο τους εμπορικούς δεσμούς του με τη Μόσχα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα