ΑΘΗΝΑ
16:23
|
04.05.2024
Στον δικό της κόσμο η απερχόμενη ηγεσία της ΓΣΕΕ ξεκίνησε το 38ο συνέδριο τάζοντας νέο κοινωνικό συμβόλαιο ενώ στα εργασιακά επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ένα ηπειρώτικο μοιρολόι για τους δεκάδες νεκρούς του σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη, για την «τιμή των όπλων», ξεκίνησε απόψε το 38ο Συνέδριο της ΓΣΣΕ στο ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι, με τον απερχόμενο Πρόεδρο των συνδικαλιστών, Γιάννη Παναγόπουλο, να ζητά να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη και να αποδοθούν ευθύνες».

Ο Παναγόπουλος ανέφερε πως στο πλαίσιο του συνεδρίου θα εξαγγελθούν απεργιακές κινητοποιήσεις, κάνοντας μία γενική αναφορά στα όσα δεινά τραβά η εργατική τάξη εδώ και πολλά χρόνια με την οποία η ΓΣΣΕ βρίσκεται μάλλον «σε διάσταση».

«Μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη…Ούτε ένα νόμος υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων. Εκατοντάδες υπέρ των εργοδοτών που αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος των μισθωτών χωρίς ωστόσο να κατευθύνουν ούτε κάτι ελάχιστο προς αναπτυξιακές επενδύσεις» είπε ο Παναγόπουλος δίχως ίχνος αυτοκριτικής για το ρόλο του ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ που άφησε ουσιαστικά απροστάτευτους εκατομμύρια εργαζόμενους κυρίως από την κρίση του 2009 και έπειτα.

Κατά τα λοιπά, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΣΕΕ ισχυρίστηκε πως θα γίνει αγώνας για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο που ασφαλώς δεν αίρει την αντιπαλότητα των τάξεων, αλλά ρυθμίζει στις σύγχρονες συνθήκες ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων που δικαιώνουν προσδοκίες για μια κοινωνική και αναπτυξιακή προοπτική».

Στο 38ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδας συμμετέχουν περίπου 400 σύνεδροι που καλύπτουν 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1000 συνδικαλισμένους-ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Σε αυτό το συνέδριο δεν υπήρξαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης ή πολιτικών κομμάτων λόγω πένθους ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προτίμησε να στείλει το ακόλουθο μήνυμα στο συνέδριο:

«Εκφράζω τη λύπη μου που λόγω των έκτακτων συνθηκών δε μπόρεσα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση της ΓΣΕΕ. Πολλά έχουν αλλάξει από το πρώτο συνέδριο της ΓΣΕΕ το 1918. Αλλά το αίτημα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης παραμένει διαρκές και ισχυρό. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει σημαίνουσα αποστολή και ευθύνη για τη δημοκρατία μας».

Στο Συνέδριο, θα πραγματοποιηθούν απολογισμός και προγραμματισμός δράσης και την Κυριακή, 12 Μαρτίου, θα εκλεγούν τα νέα όργανα της Συνομοσπονδίας (Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο).

Προσπάθησαν να καλέσουν στο συνέδριο…τον Μανώλη Γλέζο

Στα παραλειπόμενα του συνεδρίου έκανε αλγεινή αίσθηση η είδηση της προσπάθειας της γραμματείας του απερχόμενου προέδρου να καλέσει στο συνέδριο τον αποθανόντα Μανώλη Γλέζο, με τον γνωστό δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο να σχολιάζει την πληροφορία δηκτικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Βομβιστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα