ΑΘΗΝΑ
07:04
|
16.04.2024
Υποσχέσεις ότι θα τα αλλάξει όλα, οι αποζημιώσεις που τάζει στις οικογένειες των αδικοχαμένων και η συγγνώμη x2!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγγνώμη για άλλη μια φορά προς τους πολίτες για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν τον ενδιαφέρει να υπάρξει μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση χρησιμοποιώντας τη φράση «όλοι φταίμε και εμείς πρώτα ως κυβέρνηση». Προανήγγειλε, επίσης, ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες για τις αποζημιώσεις και την στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών της τραγωδίας στα Τέμπη.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης  να ανατρέψουν το «προβληματικό κράτος» παρά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν λέγοντας του ότι το «ποτέ ξανά» για την τραγωδία των Τεμπών θα πρέπει να μετατραπεί σε «τώρα ή ποτέ» και δίνοντας το σύνθημα ότι οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν «τώρα».

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της εθνικής οδύνης που διαρκεί. Θα επαναλάβω τη δημόσια συγνώμη στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν αλλά και προσωπικά. Αναλαμβάνω την προσωπική ευθύνη δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρωπίνων σφαλμάτων» είπε ξεκινώντας την εισήγησή του ο Μητσοτάκης.

Η εισήγηση του Μητσοτάκη

«Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά της τραγωδίας των τεμπών και της εθνικής οδύνης. Οι σκέψεις μας είναι πάνω και πρώτα από όλα στις οικογένειες των θυμάτων.Επαναλαμβάνω τη δημόσια συγγνώμη προσωπικά. Αναλαμβάνω την προσωπική ευθύνη, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρωπίνων σφαλμάτων.

Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί το δυστύχημα αυτό πρακτικά θα ήταν αδύνατο να συμβεί. Το γεγονός ότι το ψηφιακό αυτό σύστημα ελέγχου θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες από τώρα δεν αποτελεί δικαιολογία. Κάνει και τον προσωπικό μου πόνο μεγαλύτερο καθώς δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν γίνει το κακό. Το τελευταίο με ενδιαφέρει είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Όλοι φταίμε

Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας. Μπορώ να εγγυηθώ απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα για να εντοπιστούν τα σφάλματα. Ακούγοντας τους διαλόγους αισθάνθηκα οργή και ντροπή. Έχω όμως μια υποχρέωση να μετατρέψω τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση και αυτό υποσχέθηκα στην μητέρα του αδικοχαμένου μηχανοδηγού Σπύρου Βούλγαρη

Με προτεραιότητα την οικονομική στήριξη και ηθική στήριξη των θυμάτων θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Μια εφιαλτική παράλληλα πραγματικότητα να λειτουργεί το 112 και να υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση και από την άλλη σταθμάρχες και μηχανοδηγοί να μην μπορούν να συνεννοηθούν. Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά το σύστημα. Ταυτόχρονα αναμετριώμαστε με τις υψηλές προσδοκίες που έχουν οι πολίτες. Πρέπει να ενταθεί η μάχη με τις νησίδες της καθυστέρησης

Το έμαθα καλά αυτό όταν ως απλός βουλευτής ήρθα αντιμέτωπος με εργατοπάτερες της δικής μας παράταξης ή όταν ως υπουργός έδωσα μάχη για την αξιολόγηση. Δεν έκανε πίσω τότε, δεν θα το κάνω τώρα. Είναι το προβληματικό κράτος που σας ζητώ να το ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε σε όποιον τομέα εκδηλώνεται και όσα εμπόδια να συναντήσουμε. Το ποτέ ξανά που ακούστηκε στη Λάρισα πρέπει να γίνει το δυναμικό τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση της χώρας. Εμείς απαντάμε με το τώρα πιο γρήγορα και αποτελεσματικότητα και ξεκινάμε άμεσα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα