ΑΘΗΝΑ
05:32
|
27.04.2024
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι τα ρωσικά χτυπήματα διέκοψαν την ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού. Η ρωσική πλευρά απαντά πως η διακοπή αποτελεί ενέργεια του Κιέβου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ουκρανική ενεργειακή υποδομή έχει δεχθεί επίθεση σε επτά περιοχές, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας το πρωί της Πέμπτης. Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Κιέβου είπε ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει πάνω από 80 πυραύλους σε στόχους στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, τοποθεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια στο Κίεβο, στο Νικολάεφ, στο Χάρκοβο, στην Ζαπορίζια, στην Οδησσό, στο Ντνεπροπετρόβσκ και στο Ζιτομίρ χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους.

Ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, ο γενικός διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει συνολικά 81 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων έξι υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, καθώς και οκτώ drones καμικάζι. Υποστήριξε ότι πολλοί από αυτούς αναχαιτίστηκαν ή εξετράπησαν από τους στόχους τους.

Η DTEK, μια κορυφαία εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι τρεις σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής υπέστησαν ζημιές, χωρίς να προσδιορίσει τις τοποθεσίες τους. Μια ενημέρωση της εταιρείας σχετικά με τις εργασίες επισκευής έδειξε ότι η Περιφέρεια της Οδησσού ήταν μία από αυτές που επλήγησαν.

Από νωρίς το πρωί έρχονται αναφορές για εκρήξεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, με προειδοποιήσεις από αξιωματούχους για παραμονή σε καταφύγια.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, με δύο άτομα να φέρονται να τραυματίζονται. Περίπου το 40% της πόλης έχει μείνει χωρίς ρεύμα λόγω έκτακτης διακοπής λειτουργίας, δήλωσε.

Μπλακ άουτ έχουν ανακοινωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας ως «προληπτικό βήμα» για την αποφυγή πιθανών ζημιών στο δίκτυο, σύμφωνα με την διοίκηση της Περιφέρειας του Κιέβου.

Η διαταραχή ώθησε τον εθνικό φορέα τρένων Ukrzaliznytsia να επιστρατεύσει εφεδρικά τρένα με ντίζελ. Ενημέρωσε τους επιβάτες να αναμένουν καθυστερήσεις έως και μίας ώρας.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν τακτικές επιθέσεις σε τμήματα της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής, τις οποίες περιγράφουν ως κρίσιμες για τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει το φερόμενο πυραυλικό χτύπημα την Πέμπτη.

Η Ουκρανία σήμανε συναγερμό αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη την επικράτειά της νωρίς το πρωί, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης να διαρκεί περίπου επτά ώρες.

Διακοπή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες

Η ουκρανική πυρηνική αρχή, Energoatom, ανέφερε ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο οποίος ελέγχεται από τη Ρωσία, αποκόπηκε από το ουκρανικό δίκτυο, το οποίο τον προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια που είναι απαραίτητη για την ασφαλή λειτουργία του.

Ανέφερε ότι η απώλεια ρεύματος οφειλόταν σε «ρωσικούς πυραυλικούς βομβαρδισμούς», αλλά ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή της Ζαπορόζια, αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στην περιοχή, που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στη γραμμή.

Ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί έκοψαν το ρεύμα προς εκδίκηση, αναγκάζοντας τη χρήση εφεδρικών γεννητριών επί τόπου.

Η περιοχή Zαπορίζια έγινε μέρος της Ρωσίας πέρυσι, μετά από τοπικό δημοψήφισμα. Το Κίεβο απέρριψε το δημοψήφισμα και ελέγχει ακόμη το βόρειο τμήμα της περιοχής.

ΔΟΑΕ: «Παίζουμε με τη φωτιά»

«Κάθε φορά παίζουμε με τη φωτιά και, αν επιτρέψουμε σ’ αυτή την κατάσταση να διαρκέσει, μια μέρα η τύχη μας θα αλλάξει», προειδοποίησε σήμερα ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού του ΟΗΕ στη Βιέννη.

«Οφείλουμε να δεσμευθούμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια του σταθμού και οφείλουμε να δεσμευθούμε γι’ αυτό τώρα», τόνισε εκφράζοντας την «έκπληξή» του για την παθητικότητα που επικρατεί σήμερα. «Τι κάνουμε για να εμποδίσουμε» ένα ατύχημα στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ρώτησε.

«Γύρω στις 05:00 το πρωί», η ηλεκτροδότηση του σταθμού διακόπηκε για πρώτη φορά από το Νοέμβριο και για έκτη από την αρχή του πολέμου, εξαιτίας, σύμφωνα με το Κίεβο, ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων, διευκρίνισε ο ΔΟΑΕ.

Ενεργοποιήθηκαν οι 20 γεννήτριες έκτακτης ανάγκης και τα αποθέματά τους, τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν για περίπου 15 ημέρες.

Ο ηλεκτρισμός είναι απαραίτητος για να λειτουργούν οι αντλίες που εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του νερού, καθώς πρέπει να ψύχεται διαρκώς το καύσιμο στις καρδιές των αντιδραστήρων, καθώς και το νερό που βρίσκεται στις πισίνες αποθήκευσης, ώστε να αποφευχθούν ένα ατύχημα σύντηξης και οι εκπομπές ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα